Branislavu Jankoviću nagrada za neobjavljeni roman „Mačka u koferu“

Nagradu „Miroslav Dereta“ za najbolji neobjavljeni roman dobio je pisac iz Niša Branislav Janković. Ova nagrada koja se dodeljuje već 14 godina sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a autoru će biti uručena decembra u okviru Dana Gradske opštine Čukarica u Beogradu.

Na poslednjoj sednici žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina jednoglasno je odlučio da Nagrada „Miroslav Dereta” za 2019. godinu pripadne Branislavu Jankoviću za roman „Mačka u koferu“.

U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: „Okupacija istočne kapije“ Miloša Sečujskog, „Purpurna dekada“ Vladimira Kopicla, „Nevreme“ Krste Popovskog i „Pet godišnjih doba marvenog doktora“ Miloša Nikolina.

O „Mački u koferu“

„Roman „Mačka u koferu“ Branislava Jankovića izraz je autorove visoke književnoteorijske samosvesti, razvijene na tragu borhesovske, a u srpskoj književnosti ponajviše basarijanske paradigme. Od naslova pa nadalje, preko svih likova i situacije u kojima se nalaze, autor oglašava da je tekstualni univerzum jedini sa kojim čitalac dolazi u dodir. U tom se smislu roman razvija dvojako: kao duhovita priča kojoj je jedini cilj da bude zanimljivo ispričana, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću, pa i polemika sa njenom ulogom i svakom vrstom ideološkog čitanja. Ono o čemu je davno pisala postmoderna književna teorija, tvrdeći da se tekst hrani drugim tekstovima, Branislav Janković je u svom romanu obelodanio (niz je književnih reminiscencija u romanu: od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa do Dušana Kovačevića), pokazujući da je književnost jedini referentni okvir u kome treba razumeti romaneskna zbivanja, koja su isključivo konstrukcija.

Potraga za jednim koferom, u jednom vozu – to je samo okosnica za rad piščeve imaginacije koja se prezentuje u ovom duhovitom, razigranom, u izvesnom smislu i programskom romanu, koji elaborira jednu poetiku i jedno viđenje života. U ovoj „čudnoj knjizi“ koja svoju čudnovatost programatski razotkriva, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga, koji stvara svet ni iz čega, ograničavajući proizvoljnost isključivo poetičkim zakonitostima žanra, koje promišlja, prekoračuje i preispituje.“

O autoru:

Branislav Janković rođen je 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane: O vukovima i senkama, Suze Svetog Nikole, Vetrovi zla, Peta žica, Poslednji cirkus na svetu, Gvozdeni oblaci, knjigu priča: Bezimeni i zbirku poezije: Februarski brodovi. Član je Srpskog književnog društva.

Uručenje Nagrade „Miroslav Dereta” Branislavu Jankoviću i promocija nagrađenog romana Mačka u koferu održaće se u „Galeriji 73” na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije „Decembarski dani Čukarice”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije