Sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa niškog G.G. Arsenija, tradicionalni “Božićni koncert” NCPD “Branko“, održaće se u utorak 8. januara 2020. godine u Svetosavskom domu, sa početkom u 19. sati.

Niška publika imaće priliku da pored srpskih, čuje kompozicije, poznatih svetskih autora, duhovne i svetovne muzike.

Koncert organizuje Uprava Sabornog hrama u Nišu, a ulaz je besplatan.

Niška crkvena pevačka družina „Brankoˮ zvanično je osnovana 1. septembra 1887. godine, mada se u literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan koji je proglašen za slavu Društva. 

Bilo je to nepunu deceniju posle oslobođenja Niša od Turaka, 1878. godine, u vreme ubrzanog prosvetnog i kulturnog razvoja i preobražaja grada.

Dečiji hor „Brankoˮ je osnovan 1995. godine kao podmladak istoimene Crkvene pevačke družine „Brankoˮ pri Sabornom hramu u Nišu, s blagoslovom tadašnjeg episkopa niškog a potonjeg patrijarha srpskog g. Irineja.

Crkveno-igrački ansambl „Brankoˮ je osnovan 2004. godine na inicijativu članova uprave NCPD „Brankoˮ, kao novi vid organizovanja dece koja su tih godina prilazila crkvi, tražeći svoje mesto u njoj.

Pored sasluženja-pojanja u niškom Sabornom hramu, Družina, dobitnik mnogih domaćih i svetskih priznanja, je izrasla u duhovnog i kulturnog “ambasadora” Niša i Srbije na Balkanu, Evropi, širom sveta i ponosno stoji rame uz rame profesionalnim horovima u okruženju, kao prepoznatljiv brend juga Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde