Nišville muzej dobio novi eksponat

Nakon uspešnog koncerta na Nišvilu, slavni muzičar Bob Geldof poklonio je Nišvil džez muzeju svoju usnu harmoniku, koju je te večeri svirao u jednoj bluz numeri, a koja će ubuduće krasiti vitrine muzeja pored njegove fotografije sa koncerta gde svira na istoj Hohner usnoj harmonici.

Bob Geldof
Bob Geldof; Foto: Maša Miljković

Bob Geldof o muzeju i novom Live Aid-u

Tom prilikom, direktor festivala Ivan Blagojević mu je izložio svoj koncept potencijalno novog Live Aid-a 13. jula 2020. tačno na 35 godišnjicu slavnog događaja.

„Predložio sam Bobu da koncert posveti svim migrantima na zapadno – balkanskoj ruti a da se prikupljenim novcem obnove porušeni domovi migranata a da radni naslov te humanitarne akcije bude Home sweet Home„.

Gradsko polje u Tvrđavi bilo bi idealno mesto koje može da primi 100.000 posetilaca, a sam Niš nalazi se na glavnoj raskrsnici migrantskih puteva i poseduje adekvatan aerodrom.

Nišville jazz muzej, Usna harmonika Boba Geldofa
Nišville jazz muzej, Usna harmonika Boba Geldofa

Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su najviše opterećene prihvatom izbeglica, ali ništa manje problema nemaju ni Grčka, Bugarska i Rumunija pa i Hrvatska i Mađarska.

Bob se saglasio da njima treba pomoći, ali da paralelno treba uspostaviti mir i pokrenuti privredu njihovih zemalja na nivo pre ratova kao preduslov njihovog povratka.

„Obojica smo se saglasili da siromašne zemlje Zapadnog Balkana podnose najveći teret migrantske krize a da najveći benefit krize imaju najrazvijenije europske zemlje koje dolaze do jeftine radne snage kojoj pripadaju najteži poslovi, često nedostojni njihovog obrazovanja.Bob je rekao da takva ideja zahteva dobru pripremu i jedinstvo svih zemalja na zapadno balkanskoj ruti ali da nije moguće obezbediti donatore , muzičare, regulisati televizijska prava i sve organizovati do 13. jula 2020.“, izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име