Uz kišu koja je padala tokom većeg dela programa, u subotu 15. avgusta na Letnjoj pozornici u u Tvrđavi – bez prisustva publike – održano je treće veče Nišville 2020 ONLINE festivala.

nisvile
Moba, Nišvil; Foto: Zoran Ćirić

Program je otvorio niški sastav „Moba“ predstavivši premijerno u Srbiji program (koji su početkom sedmice uz pozive na bis izveli na Bansko džez festivalu u Bugarskoj) – hommage slavnom džez pijanisti Bilu Evansu.

nisvil
Hashima, Nišvil, Foto: Zoran Ćirić

Grupa „Hashima“ je takođe imala svojevrsnu premijeru jer su osim dela novog materijala, predstavili i novu članicu (klavijature i vokal) koja je dodatno unapredila zvučne slike ovog sastava koji svoj izraz bazira na džezu ali uspešno izbegava sve stilske klasifikacije.

Diva srpskog džeza Nada Pavlović nastupila je u pratnji svog kvinteta koji čine tri ili četiri generacije nekih od najboljih muzičara domaće scene. Nada je još jednom pokazala da poznati (ali i neki ređe izvođeni) standardi u izvođenju nje i njenog sastava uvek deluju novo i sveže.

nisvil
Nada Pavlović, Nišvil, Foto: Zoran Ćirić

Nada Pavlović je jugoslovenska i srpska vokalna solistkinja. Početak njene karijere datira od davne 1964. godine i pobede na festivalu „Akordi Kosova“. Potom odlazi u Nemačku sa orkestrom Radio Prištine u Visbaden, na šestomesečnu turneju, gde nastupaju u američkom oficirskom klubu.

Nadu su nazvali „bela devojka sa crnim glasom“. Njenoj interpretaciji i vokalnim kvalitetima se divila i Ela Ficdžerald u klubu Hotela „Jugoslavija“. Nastupala je i sa džez orkestrom Djuka Elingtona i sa Čikom Korijom. Ponudu pevačice nemačke grupe „Boni M“ Lize Mičel da im se priključim u Londonu kao nova članica benda Nada je odbila. I danas nastupa u beogradskim džez klubovima.

nišvil
Ethno jazz orchestra; nišvil, Foto: Zoran Ćirić

Program je zatvorio „Ethno jazz orchestra – EJO“  programom koji čine obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorska muzika inspirisana fusion jazzom i afričkom muzikom.

Nedelja na Nišvilu

Poslednje festivalske večeri (nedelja, 16. avgust) nastupaju: grupa Majdan, Kralj Čačka, Kvintet Olege Kirejeva i Vasila Hadžimanova i Midnight Jazzdance Trio.

ProgramNišville ONLINE festival se od 20h može direktno (i besplatno) pratiti putem linka: http://nisville.com/live-stream/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име