Paušalno oporezivanje građana koji izdaju stanove i kategorizacija turističkih agencija prema broju i vrednosti prodatih aranžmana, samo su neke od novina Zakona o turizmu i Zakona o ugostiteljstvu koji će narednih dana biti pred poslanicima.

Nova zakonska rešenja zaštitiće putnike i one koji u ovoj oblasti posluju po zakonu, izjavio je za RTS, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Novim rešenjima predviđen je još jedan način za gubljenje licence – ukoliko agencijau toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Paušalno oporezivanje za izdavanje stana na dan
Paušalno oporezivanje za izdavanje stana na dan; Foto: Pixabay

Paušalno oporezivanje za “stan na dan”

Do sada nije bilo moguće utvrditi koliko je onih koji izdaju privatni smeštaj u okviru domaćinstava, tako da nadležni najavljuju da bi zakonska rešenja trebalo da uvedu red i u tu oblast.

“Predložili smo izmene zakona i da se oni ubuduće paušalno oporezuju”, rekao je Knežević i precizirao da se to odnosi na fizička lica koja pružaju uslugu smeštaja u domaćoj radinosti, a to uključuje izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima.

Iznos poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

“Ako izdajete krevet, apartman prve kategorije, taj iznos će se množiti sa jedan, ako je druge kategorije množiće se sa 0,8, treće sa 0,7, četvrte sa 0,5. Ako izdajete smeštaj u mestima koja nisu kategorisana, tu će koeficijent biti 0,5.”, rekao je Knežević.

Uvođenje u regularne tokove poslovanja

Naglasio je da je cilj da svi turisti budu registrovani, te se nastojalo da rešenja budu pristupačna jer se od dva, tri izdavanja može platiti porez za celu godinu.

“Svi oni koji se bave tom vrstom izdavanja moraju kategorizovati objekte. Sledeća obaveza je da plate porez, a onda ćemo im omogućiti centralnim informativnim sistemom, E-turista o kojem ćemo tek govoriti, da sami prijave goste, neće im više biti potreban posrednik”, naveo je Knežević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име