Novi gigant autoindustrije kupio zemljište u Nišu

Kineska kompanija XINGYU kupila je 6,6 hektara građevinskog zemljišta u niškoj industrijskoj zoni “Zapad”, u blizini pogona “Leoni” gde će graditi fabriku za proizvodnju LED rasvete za automobile, saopštavaju iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

Kineska kompanija bi u Nišu trebalo da proizvodi rasvetu za BMW, Audi, Reno, Opel i Volkswagen

“Investitor  je kupio zemljiste od 6,6 ha, koje nije u svojini Republike Srbije, dok je plan da se manji deo zemljista, koji je u svojini Republike Srbije i Grada Niša otuđi investitoru bez naknade, u skladu sa odgovarajućim propisima i predviđenim procedurama”, kaže rukovodilac sektora za podršku ulaganjima u KLERP-u, Dragan Milovanović.

Posao za 1.000 radnika
Posao za 1.000 radnika

Kineska kompanija Xingyu počinje izgradnju farbike preko puta Metro-a 

Početak izgradnje fabrike planiran je za prvi kvartal ove godine, a posao bi trebalo da dobije oko 1000 Nišlija.

“Kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD iz Kine se Vladi Republike Srbije marta 2019. godine obratila Pismom o namerama za realizaciju projekta u Nišu tj. otvaranje proizvodnog pogona za proizvodnju automobilske rasvete. Investitor je u Pismu o namerama naveo da mu je za realizaciju projekta neophodno 13,5 ha neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Zapad u Nišu.”, objašanjava Milovanović.

Vlada Republike Srbije, Grad Niš i kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD potpisali su Memorandum o razumevanju maja prošle godine kojim su definisane potrebe i obaveze strana potpisnica.

Kineska kompanija Xingyu gradiće farbiku u Nišu
Kineska kompanija Xingyu gradiće farbiku u Nišu; Foto: investnis

“Kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD je vodeća kompanija za dizajn i proizvodnju LED rasvete u automobilskoj industriji. Podneli su zahtev za lokacijske ulsove, zatim će izraditi projekat i tražiti građevinsku dozvolu. To znači da će radovi na izgradnji fabrike početu u martu, a otvaranje fabrike planirano je za 2021. godinu”, dodaje Milovanović.

Investiciona vrednost ovog projekta iznosi oko 60 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde