Dokumenta na kućnu adresu: Do leta vozačka dozvola putem interneta

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu uložiće ove godine u razvoj eUprave, proširenje i izgradnju data centara i unapređenje rada IT sektora, oko 1,8 milijardi dinara, najavio je direktor te institucije Mihailo Jovanović.

Do leta zamena vozačke dozvole putem interneta?
Do leta zamena vozačke dozvole putem interneta?

Za tri godine sve usluge u Srbiji biće elektronske

Najveća investicija je izgradnja novog Data centra u Kragujevcu koji će biti završen početkom 2020. godine, rekao je Jovanović u intervjuu za Magazin Biznis.

Za godinu i po dana rada Kancelarija je pokrenula pet informacionih sistema koji su pojednostavili procedure i skratili vreme provedeno na šalterima i u brojnim državnim službama.

Prema njegovim rečima, cilj Kancelarije je da centralizuje i koordinira razvoj IT usluga i usluga eUprave na nivou države.

Veliki registar eTurista

Jedan od planova Kancelarije je da se napravi i veliki registar eTurista, gde bi i veliki hoteli i privatnici, naročito u seoskom turizmu, evidentirali svoje smeštajne kapacitete i prijavljivali goste.

Drugi je centralni registar stanovništva gde bi na jedan klik imali osnovne podatke o svakom građaninu, ali i omogućili građanima da mogu da vide kada je neko od državnih službenika pristupao njihovim podacima.

Dokumenta na kućnu adresu

Radi se i na projektu koji bi omogućio da dokumenta građanima stižu na kućnu adresu.

“Verujemo da će do leta biti moguće da zatražite zamenu vozačke dozvole putem interneta i da vam nova stigne poštom na kućnu adresu. Posle toga ćemo pristupiti pasošima i ličnim kartama koje su mnogo teže, jer MUP traži još jedan otisak prsta prilikom preuzimanja ovih dokumenata.”, objašnjava Mihailo Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo