U budžetu Niša opredeljeno je 60 miliona dinara za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini. Javni pozivi koji se odnose na direkte investicije i ruralni razvoj biće raspisani 3. maja i trajaće do utroška sredstava.

njiva
Podsticaj za poljoprivredna gazdinstva; Foto: Novinari online

Postoje tri karegorije davanja: direktna plaćanja, mere politike ruralnog razvoja i podsticajna sredstva.

Ove godine veći deo sredstava je namenjen za najtraženiju meru, odnosno za investicije u fizičku imovinu. Tu se najčešće radi o nabavci stoke, košnica, plastenika i slično.

Za otplatu kredita pri kupovini opreme izdvojeno je 5 miliona dinara. Kako se planira Grad će finansirati kamatu kod kredita uzetog kod odabrane banke a uz to subvencionisaće još četvrtinu osnovnog duga korisnika.

„Ako neko uzme kredit od milion dinara, Grad bi pokrio troškove kamate, ostale osnovne troškove i 250 000 glavnice, tako da bi našem proizvođaču ostalo 750 hiljada na period od tri do pet godina da vrati investicioni kredit”, kažu u Sekretarijatu za poljoprivredu.

U narednom periodu biće raspisan konkurs za banku koja bi pod najpovoljnijim uslovima davala kredite proizvođačima, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Na konkurs mogu učestvovati registrovana poljorivredna gazdinstva sa teritorije Niša kojih ima preko 6.000.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име