Do sada je u uličnim drvoredima posađeno 200 novih sadnica, a u nastavku će biti posađeno još 300.

“Uglavnom se radi o četinarima i listopadnom drveću, a sadnice se sade umesto drveća koje je posečeno što zbog bolesti, što zbog toga što je ostarelo i istrulelo i predstavlja opasnost za građane, a izgubilo je i svoju osnovnu funkciju. U suštini, uvek gledamo da zasadimo veći broj sadnica od stabala koja su posečena.”, kažu u JKP “Mediana” Niš.

Drvoredi za čistiji vazduh

Podsetimo, kada  je posečen drvored u Svetosavskoj ulici, kao i prošlog leta u Voždovoj ulici javnost je burno reagovala, ali u JKP 2Mediana” kažu da su svesni značaja zelenih površina i da je zbog bezbednosti građana i instalacija morala da se uklone stare i zasade nove sadnice.

Funckija zelenih površina, međublokovskog zelenila i drvoreda u gradu je od posebnog značaja za zaštitu i očuvanje životne sredine. Osim što drvoredi imaju sanitarnu i estetsku funkciju, oni deluju i na mikroklimu snižavajući tokom leta temperaturu, proizvode kiseonik i na svojim listovima zadržavaju štetne materija iz vazduha.

Osim toga, drvoredi štite i od buke, pa ih iz tog razloga uvek ima pored škola ili obdaništa. Objektu u kojima borave deca štite se na taj način od prašine i izduvnih gasova koji dolaze sa saobraćajnica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde