Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju do 23. februara

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije do 23. februara 2020. godine sprovode pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju.

Kontrola je usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.

Iz MUP-a kažu da je od početka godine, broj saobraćajnih nezgoda na putevima Srbije povećan za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a da su stradale 63 osobe.

U saopštenju se navodi i da su u udesima od početka godine stradala 22 vozača putničkih vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista kao i da je broj saobraćajnih prekršaja za sedam odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Prebrza vožnja najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda

Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 povređeno.

Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.

Uprava saobraćjne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име