Zbog toga što su „provaljena“ pitanja, završni ispit iz matematike odložen je za četvrtak 20. jun i osmaci će ga polagati od 9 do 11 časova. Velika je mogućnost i da je kombinovani test sporan, i policija istražuje da li ga je neko otvorio, kaže ministar prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao jeda je test iz matematike za malu maturu „provaljen“.

„Krivica je do pojedinaca koji će biti kažnjeni. Policija sprovodi istragu, utvrdićemo gde su otvarane vrećice i niko neće moći da dokaže da nije tako. Odgovornost će snositi načelnik neke uprave, direktor svakako, a onda ćemo videti ko je bio u kontaktu sa testom“, rekao je Šarčević.

On navodi da će sutra ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa. Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.

Načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo potvrdio je novinarima da je test iz matematike sporan i da će u četrvtak biti ponovljen.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име