Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” izdao je povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji preporuke građanima da ograniče boravak na otvorenom prostoru, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, kаrdiоvаskulаrnа оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе. Prеmа pоtvrđеnim infоrmаciјаmа iz zdrаvstеnih ustаnоvа brој dеcе kоја su primljеnа nа lеčеnjе niје pоvеćаn, vеć је оvај brој uоbičајеn оdnоsu nа оnај kојi sе bеlеži u prеthоdnim gоdinаmа u istоm vrеmеnskоm pеriоdu.

Istovremeno, u saopštenju na sajtu ove ustanove navodi se da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

„Trenutno urbano aerozagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period”, navodi se u saopštenju.

Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu, najčešće u ranim jutarnjim časovima i uveče.

Uzroci aerozagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenja i drugo.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha u šest lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha u šest lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Kontrola je, kako se navodi, pokrenuta u Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Užicu i opštini Kosjerić

Kontrola je pokrenuta, kako su rekli, nakon pokrenutog postupka kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha koja pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u Srbiji u toku 2018. i 2019. godine.

„Kontrola je pokrenuta i zbog činjenice da Ministarstvo zaštite životne sredine i drugi nadležni državni organi nisu u tom vremenskom periodu preduzeli niti sproveli nijednu konkretnu meru, ali i potrebe da se aktivnije pristupi rešavanju ovog problema“, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име