Uskoro se gase naplatne rampe Nais i Doljevac kod Niša

Novine u naplati putarine na južnom kraku Koridora 10

Narednih dana će se znati kada će tačno biti „ugašene“ naplatne rampe Nais i Doljevac kod Niša, saznaju Novosti.

Umesto njih, ulazi i izlazi na auto-put će biti kod malčanske petlje, na ulazu u grad kod kasarne „Mija Stanimirović“, kod Novog Sela i kod Matejevca.

Vozači koji se uključe u Beogradu, putarinu će ubuduće plaćati samo na jednoj rampi, kada se isključe sa auto-puta, jer će ostati samo bočne naplatne stanice.

Funkcionisaće 13 naplatnih stanica Niš jug, Merošina, Doljevac selo, Brestovac, Leskovac centar, Leskovac jug, Grdelica, Predejane, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac sever, Bujanovac jug i Preševo.

Pročitajte i: Uputstvo kako se prijaviti za karticu za besplatnu putarinu oko Niša

Putarina od Niša do Dimitrovgrada umesto 210 biće 350 dinara

Istočni krak Koridora 10 bi 9. novembra trebalo da bude otvoren za saobraćaj u punom profilu od 87 kilometra. Sa završetkom poslednjih 12,3 kilometara auto-puta uvodi se i novi, zatvoreni sistem naplate putarine na ovom potezu.

„Od 9. novеmbra imaćеmo komplеtan auto-put do Bugarskе, to jе vеoma važno za tranzitni saobraćaj kroz našu zеmlju, ali i za nas, jеr višе nеma magistralnog puta, svе jе auto-put. S drugе stranе, u saobraćaj puštamo i dеonicu od Surčina do Obrеnovca, čimе ćе sе smanjiti gužvе na ulasku na auto-put „Miloš Vеliki“. Kao što jе Koridor 10 važan zbog tranzita, tako jе „Miloš Vеliki“ važan za građanе u Srbiji“, rеkla jе ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Autoput E75
Autoput E75

„Građani koji iz pravca Niša žele da idu ka Dimitrovgradu, moći će da se uključe na auto-put na jednoj od četiri naplatne stanice u zoni Niš sever, Niš istok, Niš Malča i Niš jug. Takođe će moći da uđu i na petljama Pirot istok, Pirot zapad i Bela Palanka“, navode u „Putevima Srbije“.

Do sada su svi vozači koji idu ka Bugarskoj naknadu plaćali samo na naplatnoj stanici Dimitrovgrad, i to 210 dinara.

Kada ceo potez bude otvoren za saobraćaj, sa uvođenjem zatvorenog sistema naplate, svaki šofer će plaćati ceh u zavisnosti od toga gde se uključio na Koridor 10.

„Nakon završetka radova na izgradnji deonice auto-puta na istočnom kraku, steći će se uslovi za uspostavljanje zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Dimitrovgrada“, objašnjavaju u Putevima Srbije“.

Sistem naplate na ovoj deonici će biti spreman po puštanju u rad punog profila saobraćajnice.

U „Putevima“ navode da će se, uspostavljanjem zatvorenog sistema naplate putarine, cena obračunavati po pređenom kilometru, u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Prema cenovniku, naknada za prvu kategoriju vozila, u koju spadaju putnički automobili je 4,0728 dinara po pređenom kilometru.

Vozači autobusa trenutno plaćaju 630 dinara na naplatnoj stanici Dimitrovgrad, a uskoro će ih putarina koštati oko 1.100 dinara. Kamiondžije sada izdavajaju 1.250, a ceh će im ubuduće biti oko 2.100 dinara.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije