Ekipe Hitne pomoći zbrinule su najmanje 19 osoba nakon sinoćnjih nereda u Beogradu. Uhapšeno je više 70 demonstranata. Na meti napada tokom protesta ispred Skupštine bile su i brojne novinarske ekipe.

Jedanaest povređenih tokom nereda ispred Skupštine u Beogradu prevezeno je u Urgentni centar, a osam na Vojnomedicinsku akademiju.

Među povređenima su i članovi novinarskih ekipa, a fotoreporter agencije Beta M. M. morao je tokom noći da ostane na Urgentnom centru zbog frakture lobanje. 

Na meti napada i u petak uveče bili su i novinari Kurir televizije, agencije Tanjug, televizije N1, televizije Al Džazira.

Demonstranti su ih ometali tokom izveštavanja, otimali mikrofon, vrećali ih, gurali i udarali, oštetili opremu.

Jedan demonstrant uboden je nožem u nogu, a zbog toga je uhapšen 47-godišnji muškarac. 

Oni su flašama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na zgradi parlamenta.

Protest u Beogradu je počeo mirno, ali je grupa demonstranata isprovocirala nemire u više navrata. Prvi put oko 21.30 kada su probili zaštitnu ogradu ispred Skupštine u nameri da u nju uđu. Pripadnici policije su ih u tome sprečili.

Usledilo je zatišje do 23.00, kada su demonstranti policiju i Skupštinu zasuli kamenicama, bakljama, petardama, topovskim udarima.

Policija ih je potisla ka Pionirkom parku, Trgu Nikole Pašića i Bulevaru kralja Aleksandra, gde su se nastavili nemiri i incidenti.

Ispaljene su velike količine suzavca, a situacija se smirila nešto posle ponoći.

Protest u Nišu
Protest u Nišu; Foto: D. Aleksić

Bez incidenata u Nišu

U Nišu je uobičajena protestna šetnja „stala“ oko 22 sata na raskrsnici Bulevara Nemanjića i Vojvode Mišića.

Protest u Nišu
Protest u Nišu; Foto: D. Aleksić

Tu su demonstranti počeli da se raspravljaju oko toga da li će nastaviti do sedišta SNS u Nišu ili natrag na Sinđelićev trg. Deo je otišao kućama, a jedan manji broj ljudi došao je do sedišta SNS.

Rebić: Policija ne organizuje huligane koji prave incidente na protestima

Direktor policije Vladimir Rebić odbacio je kao lažne tvrdnje da su među demonstrante ubačeni pripadnici MUP-a i bezbednosnih službi, sa ciljem da upravo oni naprave incidente koji bi izazvali reakciju policije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име