U ponedeljak, 11. novembra planeta Merkur prividno će preći preko Sunčevog diska. Ova pojava poznata je kao „tranzit Merkura“.

U 13:35h senka Merkura pojaviće se na disku Sunca. Tranzit će trajati do 19:04h, a maksimum tranzita nastupiće u 16:09 h i tada će Merkur biti najbliži centru Sunčevog diska.

Međutim, samo par minuta nakon maksimuma Sunca će zaći tako da kraj tranzita neće biti vidljiv iz naših krajeva.

Tokom tranzita Merkur će kroz teleskope biti vidljiv na disku Sunca kao crni kružić. Za posmatranje tranzita neophodno je koristiti specijalne filtere za posmatranje Sunca.

Ako meteorološki uslovi dozvole Astronomsko društvo „Alfa“ organizovaće javno posmatranje tranzita Merkura. Specijalni teleskop za posmatranje Sunca nalaziće se na parkingu Prirordno-matematičkog fakulteta.

Tranziti planeta preko Sunčevog diska su relativno retka pojava. Samo dve planete (Venera i Merkur) mogu da prividno, gledano sa Zemlje, pređu preko diska Sunca.

Tokom tranzita planeta se na disku Sunca vidi kao crn krug koji se polako pomera sa jedne ka drugoj strani sjajnog diska Sunca.

Za razliku od tranzita Venere, koji se dva puta javlja na 8, a do sledećeg je potrebno da prođe više od 100 godina, tranzit Merkura javlja se dosta češće (13 ili 14 puta u veku).

Posmatranje tranzita Merkura biće organizovano u okviru projekta „Apolo na mreži”, koji realizuje AD „Alfa“ uz podršku Centra za promociju nauke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име