17.9 C
Niš
subota, 24 jula, 2021

Štab u Nišu: Odlažu se Nišvil i Filmski susreti

Štab za vanredne situacije grada Niša ocenio je da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu i da se one moraju odložiti. 

Ovakva ocena doneta na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje Niš, navodi se u sopštenju.

Najnovija odluka Štaba za vanredne situacije znači odlaganje Nišvil džez festivala koji je trebalo da bude održan od 7. do 16. avgusta i Filmskih susreta koji su trebalo da budu održani od 24. do 30 avgusta.

„Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju zabranjuje se održavanje kulturnih manifestacija Nišvil i Filmski susureti“, navodi se u naredbi Štaba za vanredne situacije u Nišu ističući da ukoliko bude bolja epidemiološka situacija da će se razmatrati ova odluka odnosno održavanje ovih manifestacija.

Članovi Štaba za vanredne situcaije su ocenili da je aktuelan epidemiloška situacija u gradu “složena” ali da sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata.

Epidemilošku situaciju, rečeno je u saopštenju, posebno usložnjava činjenica da se u Niš svakodnevno dopremaju i pacijenti sa najtežim oblicima bolesti iz gradova na jugu i istoku Srbije.

“Klinički centar Niš je dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i u ovom trenutku raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih. Medjutim, mora se raditi i na obezbedjivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije”, navedeno je u saopštenju Gradskog štaba.

Članovi Štaba su se saglasili da ogromna većina gradjana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima.

“Nepoštovanja i dalje ima i prema takvima se moraju preduzeti zakonom predvidjene mere”, istaknuto je u saopštenju.

Štab je ocenio da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu.

“Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne”, rečeno je u saopštenju.

Štab je inspekcijskim organima izdao  nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera, uz podsećanje da su za nepoštovanje posebnih mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predvidjene kazne koje za pravna lica mogu iznositi i dva miliona dinara.

Odlukom gradskog Štaba privremeno je zabranjen rad robnih pijaca. Zabrana se ne odnosi na auto pijacu, cvetnu pijacu i zelene pijace na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

2,000FanovaLajkuj
108PratilacaZaprati
69PratilacaZaprati

VREMENSKA PROGNOZA
NIŠ

Niš
clear sky
17.9 ° C
21.1 °
17.8 °
73 %
1kmh
0 %
Sub
29 °
Ned
32 °
Pon
35 °
Uto
38 °
Sre
39 °