Na sastanku kvadrilaterale – Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, izneta je ideja da se ove zemlje dogovore o sistemu otvorenih granica, što bi omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Granični prelaz, carina
Granični prelaz, carina

Sistem otvorenih granica podrazumeva da više nije potreban karantin od 14 dana, a verovatno ni PCR test, i najavljeno je da će ta odluka stupiti na snagu od 1. ili 15 juna.

Precizirano je da će se od 1. juna odnositi verovatno za neke kategorije stanovništva, a od 15. juna za sve, i to za Bugarsku i Grčku, dok Rumunija neće biti u tom „prvom paketu“, jer se trenutno suočava sa unutrašnjim problemima.

Počinje turistička sezona i sve zemlje će razmišljati i brzo raditi na otvaranju svojih granica za turiste.

Srbija će otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, BiH i Albanijom od 1. juna, ali se čeka potvrda tih zemalja o tome da li će i njihove granice biti otvorene za državljane naše zemlje.

U EU postoji načelni stav da je do 15. juna zabranjen ulazak u zemlje članice, osim u nekim izuzetnim slučajevima, tako da će većina država krenuti u relaksaciju putovanja tek posle tog datuma, kažu u Vladi Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име