Četa za dresuru pasa u Nišu jedinstvena je u zemlji

U jedinoj četi za uzgoj, obuku i dresuru pasa za potrebe Vojske Srbije u Nišu do sada je obučeno na hiljade pasa i više od na desetine hiljade vodiča.

Četa za uzgoj, obuku i dresuru pasa za potrebe Vojske Srbije nalazi se u Nišu i jedinstvena je zemlji.

Dresirani psi imaju specijalne zadatke, među kojima je i provera terena uoči posete visokih državnih i vojnih delegacija.

„Specijalci“ na povocu
„Specijalci“ na povocu; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Najteže zadatke, nemački  i belgijski ovčari, labrador retriveri i šarplaninci, imaju u kopnenoj zoni bezbednosti i na obezbeđivanju vojnih i državnih ličnosti.

Profesinalni vojnici sa psima rade svakodnevno po šest sati. Najzahtevanija, šestomesečna obuka je za pse tragače koji se obučavaju za pronalaženje ljudi, narkotika i minsko-eksplozivnih sredstava.

Petnaestak instruktora i dresera godišnje obuči oko stotinu vojnih pasa i njihovih vodiča.

Psi su zajedno od malena, jer četa ima posebnu odgajivačnicu. Svake treće godine, psi koji za potrebe vojske odlaze na različite terene, vraćaju se u Niš na ponovnu dresuru.

Četa koja je u sastavu Centra za obuku logistike Vojske Srbije u kasarni „Knjaz Mihailo“ ima vrlo dugu tradiciju.

Obuka pasa je počela 1957. godine, mada je još davne 1932. g. na ovoj lokaciji postojala Moravska marvena bolnica u kojoj su za potrebe tadašnje vojske obučavani šarplaninci za čuvanje granice prema Bugarskoj.

Svetli trenuci ovekovečeni su fotografijom iz tog vremena, sa svečanog defilea u centru Niša u kojem su učestvovali vredni i pouzdani šarplaninci.

Pored ove rase, danas su u sastavu čete zastupljeni nemački i belgijski ovčar, kao i labrador retriver.

Ministar Vulin
Ministar Vulin u poseti kasarni „Knaz Mihailo“ u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Četu je, nedavno, obišao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. 

„Obuka pasa je od velike važnosti za Vojsku, ali ne samo za Vojsku. Ovi psi se obučavaju ne samo za čuvarsku službu, već i za borbene zadatke, kao i da pronalaze i neeksplodirana minska sredstva, da pronalaze one koji su stradali u elementarnoj nepogodi, a u stanju su da pronađu narkotike“, naglasio je ministar Vulin.

Niš bi mogao da postane Regionalni centar za uzgoj i dresuru pasa

Razvoj obuke pasa u Vojsci Srbije, istakao je ministar Vulin, ima veliki potencijal.

Sa Generalštabom se razmatraju mogućnosti da se i taj centar unapredi da i drugi mogu da dolaze, da se intenzivno obučavaju i da dobijaju ne samo znanje, već i pse.

Naglašavajući da je ljubav između psa i čoveka najvažniji preduslov za rad u toj jedinici, komandir Čete za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa major Zdenko Cvijetić istakao je da je četa, uz obuku vodiča, uzgoj i dresuru, zadužena i za zdravstveno zbrinjavanje pasa.

Mislimo da četa ima kapacitete da se razvije u centar za obuku pasa i to bi bilo pozitivno i za sistem odbrane i za objedinjavanje sistema drugih institucija“, naglasio je Cvijetić dodajući da četa ima dovoljan broj pasa i može da zadovolji potrebe naše vojske.

1 KOMENTAR

  1. Hocu dobrovoljno da odsluzim vojni rok, ali me interesuje samo ova jedinica. Da li postoji mogućnost da se tako nešto uradi?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име