Od danas počinje sa radom SOS telefonska linija 0800-200-201 za psihosocijalnu podršku zaposlenima u prosveti, roditeljima i učenicima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije je zbog nastale situacije izvršilo prenamenu SOS linije, koja je u redovnim uslovima imala funkciju prijave nasilja u školama i podršku učenicima.

škola
Foto: Ilistracija

Telefonska linija 0800-200-201 u funkciji je podrške za prevenciju i umanjenje stresa u situaciji vanrednog stanja koje je posledica epidemiološke krize.

“Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati navedeni broj telefona”, navedeno je u saopštenju.

Dežurstva na telefonu organizovana su svakog radnog dana od 9 do 14 časova, pri čemu ima ukupno 22 dežurna savetnika, psihologa i pedagoga, koji se rotiraju svakog radnog dana.

“Savetnici imaju instrukcije za upućivanje korisnika, kada postoji potreba, na linije Ministarstva zdravlja, linije za prevenciju suicida i posebne linije za roditelje i decu do 18 godina Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu”, kažu nadležni

Odsek za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, odnosno zaposleni zaduženi za zaštitu od nasilja u vreme rada telefona pružaju podršku i superviziju savetnicima, prate raspored i pokrivenost linije i zaduženi su za kontakt sa operaterom ukoliko za to bude potrebe.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde