Svečanom akademijom “Niš kroz ratove” obeleženi su Dan Kopnene vojske i Dan pešadije u niškom Domu Vojske.

Svečana akademija; Foto: MO

Ovom događaju prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Obraćajući se prisutnima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović poručio je da je današnja Kopnena vojska kroz vatru, pokret i manevar, okosnica snage Vojske Srbije i da je ponosan na sve pripadnike Kopnene vojske jer su časni vojnici i dobri ljudi.

General-potpukovnik Milosav Simović; Foto: MO

Svečanosti “Niš kroz ratove”, posvećenoj bogatoj vojnoj istoriji i svim junacima ovog grada, prisustvovali su predstavnici Grada Niša, niških gradskih opština, lokalnih samouprava, verskih zajednica, veteranskih udruženja i brojni gosti.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, Crkveno-pevačka družina “Branko”, vokalni i dramski umetnici.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na datum kada je 1914. godine počela Kolubarska bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu.

U borbi je učestvovalo 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde