Narodne nošnje izvor inspiracije u modernom stvaralaštvu

Udruženje “Čuvari tradicije” organizuje Reviju narodnih kostima i nakita iz Nišavskog, Zaječarskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

To je jedan od načina da se pruži podrška nematerijalnom kulturnom nasleđu i da se ljudi, pored onih koji se već time aktivno bave, njime inspirišu, kažu organizatori.

Revija narodnih kostima i nakita
Revija narodnih kostima i nakita

„Ovo je prva revija narodnih kostima koja se organizuje u Nišu, a cilj je da prikažemo običaje, folklor i nošnju našeg kraja“, ističu iz Udruženja.

Revija narodnih kostima i nakita biće održana u petak 13. septembra u Sali Oficirskog doma od 19 časova, a ulaz je besplatan.

Reviju podržavaju Grada Niš, Nišavski okrug i Kancelarije za mlade Grada Niša.

Revija narodnih kostima i nakita
Revija narodnih kostima i nakita

Šajkača, anterija, zubun, tkanica, čakšire, dolama, džemadan, jelek, libada, fistan, šalvare, čarape i opanci

Srpska narodna nošnja zauzima istaknuto mesto u kulturi i tradiciji srpskog naroda.

Njena uloga kroz istoriju je veoma bitna kao simbol etničkog identiteta, a ističe se i po likovnim i estetskim vrednostima. Do danas su uglavnom sačuvane odevne celine iz 19. i prve decenije 20. veka, sa raznolikim oblicima i ukrasima kako u ženskim, tako i u muškim nošnjama.

Opanak, simbol Srbije

Svaku oblast koju su nastanjivali Srbi kroz istoriju, karakterisala je posebna narodna nošnja.

Po načinu odevanja prepoznavalo se ne samo odakle je ko nego, naročito u mešovitim etničkim sredinama, i kojoj etničkoj, odnosno nacionalnoj zajednici pripada.

U svom istorijskom razvoju, narodna nošnja je imala višestruka značenja u životu naroda, ali su raznovrsne nošnje bile izložene i mnogobrojnim uticajima između različitih etnosa.

Tako su, osim obeležja vremena u kome su rukotvorene i nošene, u njima sadržani i drugi elementi iz proteklih vremena.

Delovi odeće koji se nosili u 19. veku u Srbiji, a danas su uglavnom deo folklornih igara i nastupa su: šajkača, anterija, zubun, tkanica (vrsta pojasa), čakšire, dolama, džemadan, jelek, libada, fistan, šalvare, čarape i opanci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име