Ovog proleća nacionalna populacija najugroženije vrste ptica, orla krstaša, bogatija je za čak dva nova gnezdeća para, objavilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a uoči Svetskog dana biodiverziteta.   

Orao krstaš; Foto: EU info

Na krajnjem severu vojvođanskog Banata živeo je poslednji par orlova krstaša, ptice koja se nalazi na nacionalnim simbolima – zastavi i grbu Srbije.  Gubitak staništa, ubijanje i trovanje doveli su krstaše na prag izumiranja u Srbiji, a sada su stvari krenule na bolje za ovu vrstu. 

Foto: EU info

Ptica koja krasi srpski grb, orao krstaš, izumire u Srbiji

Poreklo naziva orao krstaš je vezano za mesto gde su ove ptice nekada svijale gnezda. Naime, ovi orlovi su se često gnezdili na stoletnim hrastovima – zapisima koji su na sebi imali krst i koje je naš narod čuvao kao svetinju.

Orao krstaš simbol u 9 evropskih država

Orao krstaš je bio simbol mnogih monarhija poput Rimskog i Austrougarskog carstva.

Zbog zaštitne moći, svoje snage i lepote, srpski narod je izabrao upravo orla krstaša, kao simbol na svom grbu, odnosno dvoglavog orla, što ukazuje na dugu tradiciju verovanja u njegovu zaštitnu moć.

Danas samo 9 evropskih država ima orla na svom grbu: Austrija, Češka, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Crna Gora i Albanija, a u svetu svega 30 država.

Najstariji prikaz dvoglavog orla krstaša u srednjovekovnoj Srbiji jeste onaj na odeždi kneza Miroslava, na njegovom ktitorskom portretu iz 14. veka u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju, a koji je kopija portreta iz 12. veka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име