-5 C
Niš
ponedeljak, 18 januara, 2021

Prilagođavanje Niša na klimatske promene uz Mapu puta i pomoć civilnog sektora

Mapa puta za plan prilagođavanja na klimatske promene kreirana i prosleđena nadležnima u Gradu

Kako bi i Niš što pre dobio strateški dokument koji bi definisao kako će se grad i građani nositi sa izmenjenom klimom, organizacije civilnog društva sastavile su takozvanu Mapu puta, koja je i zvanično predata gradskoj većnici zaduženoj za zaštitu životne sredine Sonji Milojković. Mapa puta sadrži korake koje je potrebno preduzeti da bi se došlo do Plana za prilagođavanje na klimatske promene.

Foto: Zeleni ključ

Uspostavljanje stručnog tima, plan obezbeđivanja političke podrške i neophodnih resursa, analiza promene klime i uslova – ovo su samo neke od aktivnosti predviđene Mapom puta. Jedan od njenih tvoraca prof. dr Slobodan Milutinović navodi da prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove sada ima veliki značaj, ali da se sa tim merama treba početi što pre.

„Treba imati u vidu da što se kasnije počne – više će da košta. Danas postoje fondovi koji mogu da pomognu u merama adaptacije. Ceo svet se udružio da smanji efekte klimatskih promena i da poveća kapacitete adaptacije“, navodi Milutinović.

Ti fondovi se, kaže, otvaraju, biće otvoreni i za nas, samo je neophodno da Niš zna šta želi i kako da do njih dođe.

„Ako udružimo kvantume znanja i napore koje mogu da podnesu javna uprava, civilni sektor, akademska zajednica i građani, onda postoji nada da ćemo mi ove mere adaptacije moći da sprovedemo“, objašnjava profesor Milutinović.

Važno učešće civilnog sektora

Na pres konferenciji organizovanoj povodom završetka projekta i Mape puta, Nebojša Rančić iz Media i reform centra Niš istakao je da je prilikom formiranja tima ljudi koji će raditi na Mapi puta vodilo se računa da deo bude iz akademske, stručne zajednice i civilne zajednice.

„Na organizovanim vebinarima učestvovali su članovi poslovne zajednice, privredne komore, predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici javne uprave, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Sekretarijata poljoprivrede, Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, kao i energetski menadžer Grada Niša“, navodi Rančić.

Foto: Zeleni ključ

Projekat izrade Mape puta podržao je i resorni sekretarijat, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, navodi Rančić.

Kada su predstavnici civilnog društva predali Mapu puta gradskoj većnici, oni su sa njom održali sastanak gde se, kaže, detaljnije razgovaralo o idejama za očuvanje očuvanje životne sredine, ali i o samoj mapi.

Dokument kao pomoć institucijama u planiranju

Iako zakon ne obavezuje na donošenje ovako jednog dokumenta on je važan jer može pomoći u planiraju, kaže Olivera Milošević iz organizacije „Zeleni ključ“. Ona smatra da je ohrabrujuće je što su kroz budžet već planirana sredstva koja mogu da pomognu u izradi planskih dokumenata, jer su potrebna velika sredstva, ali najvažnije je da postoje razumevanje i saradnja.

„Od strane civilnog društva ima zaista dobrih predloga i rešenja, ne samo ukazivanje na probleme već i ukazivanje na moguća rešenja. Ako ovako nastavimo sa aktivnostima, ja se nadam da hoćemo, mislim da nas ipak čekaju neka bolja vremena“, dodaje Miloševićeva.

Ona smatra da su ovakvi planovi i strategije izuzetno važni, jer je to dobar način da se donosioci odluka i nosioci vlasti spreme za izazove, vezane za zaštitu životne sredine, koje pred nas stavlja Evropska Unija.

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Povezani članci

SOCIJALNE MREŽENOVINARIONLINE
PRATITE NAS

1,981FanovaLajkuj
108PratilacaZaprati
68PratilacaZaprati

VREMENSKA PROGNOZA
NIŠ

Niš
broken clouds
-5 ° C
-5 °
-5 °
80 %
0.8kmh
75 %
Pon
-6 °
Uto
-1 °
Sre
3 °
Čet
5 °
Pet
7 °

NAJNOVIJE VESTI

Lično Online: Živimo živote nedostojne čoveka u državi silovanih vrednosti

Čitava Srbija je silovana prostaklukom, licemerjem, nakaradnim uverenjima, lažima, ponižavanjem žena i svođenjem na seksualne, glupave objekte. Smejulji se mizoginim vicevima. Naklapa iz zavisti, etiketira,...

Glumica Milena Radulović prijavila učitelja glume zbog silovanja: Imala sam 17 godina

Glumica Milena Radulović zajedno sa još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavila je poznatog vlasnika škole glume, Miroslava Miku Aleksića za silovanje...

Hristov: Neuspeh vakcinacije razotkriva lice uništenog zdravstva u Srbiji

Neuspeh vakcinacije u zdravstvenim ustanovama je poraz nauke i razotkrivanje pravog lica našeg decenijama zapostavljanog i nepotizmom uništenog zdravstva, kaže Dejan Hristov lekar internista....

NAJPOPULARNIJE

Rimski vodovod u Nišu: Veliko arheološko otkriće

Veliki rimski vodovod u vidu zidnog kanala i cevovoda od keramike otkriveni su u Nišu nakon dva meseca areholoških istraživanja, potvrdili su arheolozi Zavoda...

Pravoslavni običaji za Badnji dan i Božić

Pravoslavni vernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić, rođenje Isusa Hrista, proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post, koji traje od 28. novembra...

Gori stan u soliteru u Nišu: Cela zgrada u dimu, stanari na ulici

Stan na četvrtom spratu u tzv. crvenom soliteru na uglu ulica Kralja Stevana Prvovenčanog i 7. juli zapalio se oko 21:30h, javaljaju očevici. Prema...