17 C
Niš
četvrtak, 23 septembra, 2021

Pre 130 godina prvi put zazvonio fiksni telefon u Srbiji: Danas manje zvoni

Ko još koristi fiksni telefon?

Često se pitamo kako smo živeli bez mobilnih telefona, a ima i generacija koje ni ne znaju za drugo.

Ko još koristi fiksni telefon?
Ko još koristi fiksni telefon?

Prvi telefonski razgovor u Srbiji obavljen je pre 130 godina, samo sedam godina od pronalaska telefona u svetu, znači 1873. godine.

Prva telefonska linija bila je postavljena između zgrade Tri lista duvana i Inžinjerske kasarne koja se nalazila 300 metara niže u Takovskoj ulici.

Međutim, u javni saobraćaj prva telefonska centrala puštena je 1899. godine sa samo 28 pretplatnika, podatak je PTT muzeja.

Od tada fiksni telefoni osvajaju naše domove. Bili su osnovno sredstvo komunikacije, ali se situacija drastično promenila u poslednjoj deceniji. Tome su doprineli mobilni telefoni i internet.

Podaci pokazuju da je u ovom trenutku broj fiksnih pretplatnika tri puta manji od broja mobilnih, a da su ulaganja, ali i prihodi od mobilne telefonije u odnosu na one od fiksne telefonije – dvostruko veći.

Fiksni telefoni još neće u istoriju
Fiksni telefoni još neće u istoriju

Fiksni telefoni još ne odlaze u zaborav

Oko 2,42 miliona pretplatnika fiksne telefonije u Srbiji razgovaralo je u poslednjem kvartalu prošle godine oko 900 miliona minuta, što znači da je pretplatnik u proseku razgovarao 4,1 minut dnevno, pokazali su podaci RATEL-a koji obuhvataju operatore koji čine više od 99 tržišta.

88 odsto pretplatnika fiksne telefonije čine fizička lica, odnosno privatni korisnici.

Broj pretplatnika u fiksnoj telefoniji i u četvrtom kvartalu 2018. godine nastavlja blago da opada, dok je ostvareni saobraćaj u blagom porastu u odnosu na prethodni kvartal.

Pretplatnici se češće odlučuju za fiksnu telefoniju u okviru paketa (61 odsto), nego za kupovinu samostalne usluge fiksne telefonije (39 odsto).

U međunarodnom saobraćaju preovlađuju dolazni pozivi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

2,000FanovaLajkuj
108PratilacaZaprati
69PratilacaZaprati

VREMENSKA PROGNOZA
NIŠ

Niš
clear sky
17 ° C
17 °
16.3 °
36 %
5.7kmh
0 %
Čet
15 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
31 °
Pon
31 °