Policijska uprava u Nišu apeluje na građane da tokom predstojećih praznika ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih osoba i na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge.

Podsećamo da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Takođe izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Ovlašćena službena lica u Nišu aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava.

„Napominjemo da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta.“, navodi se u saopštenju PU Niš.

Za bacanje petardi sankcije za sve

Podsetimo, zakon predviđa i da onaj ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, bude kažnjen novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Ko ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri osobe ili više, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Sankcije za bacanje petardi snose svi. To znači da kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji.

Zakon predviđa i da osobe koje upotrebom petardi narušavaju javni red i mir te ugrožavaju bezbednost građana biti novčano kažnjene sa 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

Čak i ako petarda eksplodira u privatnom dvorištu, a odjek se čuo na ulici i uznemirio druge ljude, osoba koja ih je koristila snosiće posledice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име