Nakon 35 godina stolovanja u Nišu, Episkop niški G. G. Irinej, izabran je pre 10 godina za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnuškolu, a potom gimnaziju u Čačku.

Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Prestupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, primamonaškičin, dobivši monaško ime Irinej.

Patrijarh Irinej; Foto: Vanja Keser
Patrijarh Irinej; Foto: Vanja Keser

Na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u činje romonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog, gde je proveo 35 godina.

Nakon požara u niškom Sabornom hramu 2001. godine tadašnji Episkop niški Irinej, pokrenuo je obnovu hrama. Mnogi dobrotvori, Vlada Republike Srbije, privatne firme, Nišlije pritekli su u pomoć.

Hram je u potpunostiobnovljen i osveštan 8. oktobra 2006. godine.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde