U subotu je večernjom službom u malom Sabornom hramu i svečanom akademijom u Svetosavskom domu, počela centralna proslava 200 godina od izgradnje crkve Sabora svetih Arhangela. Ova crkva je, nakon kompletne dvogodišnje rekonstrukcije, u sklopu jubileja, otvorena za vernike.

Mala Saborna crkva; Foto: B.J. / Novinari Online

U sklopu obeležavanja ovog jubileja, Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej služio je u nedelju Svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Silaska svetog Duha na apostole. Ovom događaju prisustvovalo je više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, kao i drugih pomesnih crkava.

Obnavljanje hrama

Dolaskom vladike Arsenija 2017. godine na čelo Eparhije otpočela je kompletna rekonstrukcija malog Sabornog hrama. Zamenjen je pod, stolarija, špatulati, a Sveti presto je potpuno nov.

„Hram je iznutra živopisan, spolja je potpuno sređen građevinski, pod je promenjen jer je u hramu bila velika vlaga, ikonostas je restauriran na čemu zahvaljujemo Zavodu za zaštitu spomenika i kulture. Ceo mobilijar koji je sada u hramu predstavlja blago novog hrama svetih Arhangela“, kaže otac Branko Cincarević.

Unutrašnjost crkve; Foto: B.J. / Novinari Online

Restaurirane su 64 ikone sa Svete Gore i ikonostas u čemu su učestvovali restauratori iz Beograda i Nišlija Franc Curk.

Burna istorija

Mali Saborni hram je najstarija kuća u Nišu. Sazidana je nakon što je turski paša 1819. godine dao dozvolu da se na tom mestu podigne pravoslavna crkva. Uslov je bio da izgleda kao kuća i da nema ni zvonik ni kube. Ovo je i najstarija crkva u Nišu.

Oltar crkve; Goto: B. J. / Novinari Online

Tokom dva veka postojanja ovaj hram je imao burnu istoriju. Pet puta je obnavljan, potapan i spaljivan.

„Hram je zidan kao kuća, ali kuća koja je bogomolja u kojoj se Božije ime slavilo i prizivalo. Taj maleni hram, prelepa lepotica Niška, obeležava dva veka svoga postojanja”, kaže otac Cincarević.

Hram svetih Arhangela u Nišu, ili mala Saborna crkva, podignuta je trudom i zalaganjem dvojice niških mitropolita fanariota- Makarija III i Meletija Mučenika. Izgradnja hrama započeta je, po svemu sudeći, pre 1815. godine. U prilog ovome svedoči i zapis na ikoni Sabora svetih Arhangela, koja se danas nalazi na ikonostasu u hramu. 

Ikonostas je kompletno restauriran; Foto: B. J. / Novinari Online

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име