-5 C
Niš
sreda, 26 januara, 2022

Niški studenti primenjene umetnosti najbolji na konkursu Delegacije EU

Izabrani najbolji radovi umetničkog konkursa „Evropa je ovde 2021“

Interaktivna instalacija tima departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu izabrana je za najbolju na umetničkom konkursu „Evropa je ovde 2021“. Konkurs su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i EUINFONET projekat.

Umetnička inicijativa pod nazivom „Evropa je ovde 2021“ pokrenuta je kao deo aktivnosti u sklopu obeležavanja Dana Evrope u Srbiji. Kao i da se pruži prilika studentima osnovnih, master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima da se pridruže svojim kreativnim i maštovitim idejama.

Najbolje interaktivne umetničke instalacije su sledeće:

–        Interaktivna instalacija – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu;

–        (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu;

–        Rast – tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Kapije na centralnom trgu integrisane u celinu

Predlog ideje umetničke interaktivne instalacije koju su realizovali studenti Fakulteta umetnosti prikazuje tri objekta u vidu prolaza/kapija povezanih stazom, koja odvojene objekte integriše u jednu celinu.

Svaka kapija je osmišljena tako da sa spoljašnje strane prikaže piktograme, koji simbolišu neku od poruka EU u vidu piktograma za jednakost, privredni rast, ravnopravnost, jezičku raznolikost, bezbednost, društveni napredak, mir, dostojanstvo, ekologiju, tradiciju, slobodu, toleranciju, inkluziju, rast, naučni i tehnološki napredak, pravdu, stabilnost i solidarnost.

Pored vizuelnog doživljaja 3D objekata, niški predlog upotpunjuje i aplikacija za proširenu realnost (Augmented Reality), preko koje će posmatrači moći da stupe u interakciju sa objektima, skeniranjem prethodno odredjenih markera (piktograma i delova digitalnih grafika sa unutrašnje strane objekta.

Svaki od tri predloga će dobiti iznos od 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za realizaciju instalacije, izlaganje, logističke troškove i troškove autorskih honorara.

Radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu: Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka i dr Katarina Živanović, šefica izložbenog salona Galerije SANU.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

2,000FanovaLajkuj
108PratilacaZaprati
68PratilacaZaprati

VREMENSKA PROGNOZA
NIŠ

Niš
broken clouds
-5 ° C
-5 °
-6.1 °
74 %
0kmh
75 %
Sre
-2 °
Čet
2 °
Pet
3 °
Sub
1 °
Ned
4 °