0.9 C
Niš
sreda, 8 decembra, 2021

Milion vakcinisanih građana prijavilo se za 3 hiljade dinara

Jutros do 7 časova za novčanu podršku od 3.000 dinara za vakcinisane prijavilo se milion građana. Sa radom je počeo i kol-centar, a građani uporedo mogu da se prijavljuju i preko sajta Uprave za trezor.

Ova mera je pravo rešenje, jer je cilj države bila što masovnija vakcinacija, a pravo na pomoć ima približno 2,5 miliona građana, kažu u Vladi Srbije i dodaju da smo blizu očekivanog kolektivnog imuniteta.

Pravo na 3.000 dinara imaju svi građani stariji od 16 godina, koji su primili bar jednu dozu vakcine, ili oni koji su se do 31. maja prijavili, a vakcinišu se do 7. juna, a prijava je omogućena do 15. juna.

Kako se prijaviti

Broj telefona kontakt centra je 0800/100-302 i taj poziv je besplatan.

Građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave.

Prema Uredbi o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, za pomoć se mogu prijaviti  svi državljani Republike Srbije stariji od 16 godina, koji su na teritoriji Republike Srbije, zaključno sa 31. majem, primili makar jednu dozu vakcine, čiju je bezbednost, efikasnost i kvalitet potvrdila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i izdala dozvolu za upotrebu leka, odnosno koji su iskazali interesovanje za imunizaciju preko portala eUprava zaključno sa 31. majem 2021. godine i najmanje jednu dozu te vakcine primili zaključno sa 7. junom 2021. godine.

Elektronska prijava na sajtu pmi.trezor.gov.rs počela je 1. juna, i do sada se za ovu meru ekonomske podrške države vakcinisanim građanima, prijavilo 980.000 ljudi.

Korisnici penzije ne treba da se prijavljuju za ovu vrstu novčane podrške, dok za lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija prijavu podnosi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Korisnici socijalne pomoći prijavljuju se za 3.000 dinara za vakcinisane građane.

Isplate će biti realizovane po završetku prijave koja traje do 15. juna, a novac će prvo biti uplaćen penzionerima, navodi se u saopštenju.

Tokom juna pomoć poslodavcima i nezaposlenima

U utorak, 8. juna će po treći put biti isplaćeno 50 odsto minimalne zarade, a sledi i pomoć za nezaposlene.

Svi koji su bili prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (do 15. aprila) dobiće 60 evra do kraja ovog meseca. Pre desetak dana isplaćeno je 100 evra našim građanima na Kosovu i Metohiji, dok su nezaposleni na Kosovu i Metohiji dobili 200 evra. Isplaćeno je i prvih 30 evra pomoći građanima, dok će sledećih 30 evra biti isplaćeno u novembru, a penzioneri će dodatnih 50 evra dobiti u septembru.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

2,000FanovaLajkuj
108PratilacaZaprati
69PratilacaZaprati

VREMENSKA PROGNOZA
NIŠ

Niš
light snow
0.9 ° C
1 °
-1.1 °
86 %
2.6kmh
90 %
Sre
1 °
Čet
2 °
Pet
3 °
Sub
2 °
Ned
2 °