Kada bi kućni poslovi i briga o domaćinstvu i članovima porodice koje obavljaju žene imala ekonomsku vrednost, žene bi mesečno zarađivale 546 evra, izjavila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju povodom izrade analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, Mihajlović je istakla da su neplaćeni poslovi razlog za neaktivnost pojedinih žena na tržištu rada u većem procentu od muškaraca. 

„96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, dok to tvrdi četiri odsto muškaraca.“, navela je Mihajlović. 

Ona je dodala da je kriza zbog virusa korona dodatno pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe – kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. 

„Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe.“, poručila je Mihajlović. 

Zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici rekla je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име