Više od petine građana, njih 22 odsto, potencijalno želi da se iseli iz Srbije, a više od 90 odsto onih koji već žive u inostranstvu tu vidi i budućnost svoje dece, pokazuju rezultati istraživanja „Zašto ljudi odlaze iz Srbije“ koje je sprovela organizacija „Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju“.

Više od petine građana, njih 22 odsto, potencijalno želi da se iseli iz Srbije
Više od petine građana, njih 22 odsto, potencijalno želi da se iseli iz Srbije

Srbi žele u zemlje Zapada zbog boljeg životnog standarda

Istraživanje je sprovedeno tokom juna, jula i avgusta prošle godine a anketirano je 1.000 građana Srbije i 2.149 građana Srbije koji su se iselili u inostranstvo.

Među motivima za iseljenje anketiranih najčešće ističu bolji životni standard, bolje plaćen posao, kao i loša situacija u državi.

Najviše, 85 odsto ispitanika bi želelo da se iseli u zemlje Zapada, a dva odsto je kao željenu destinaciju navelo Rusiju.

O odlasku najviše razmišljaju mladi od 18 do 29 godina, a od onih koji žele da odu u inostranstvo 45 odsto razmišlja o trajnom iseljenju.

Od anketiranih koji žive u dijaspori njih 92 odsto svoj život ocenjuje boljim nego u Srbiji, a kao prednosti navode bolji životni standard, uređenu državu i bezbednost.

Povratak u Srbiju ne planira 41 odsto, a 35 odsto bi se vratilo tek kada budu u penziji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde