Ministarstvo prosvete saopštilo je da će od srede, 1. aprila biti moguće iskazati interesovanje za upis dece u osnovnu školu elektronskim putem.

„Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od tog datuma biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge ‘Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu’ na portalu e Uprava, kao i telefonskim putem“, navedeno je u saopštenju. 

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. 

Svi roditelji koji budu koristili ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan. 

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na portalu e Uprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje, koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja dokumenata, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom. 

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu. 

Ministarstvo je podsetilo da je prošle godine zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60.000 đaka u prvi razred osnovne škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име