U okviru projekta “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenta” čija je vrednost preko 130.000 dolara Skupština Grada Niša dobila je od Vlade Švajcarske i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj 78 tablet računara i softver za e-parlament prilagođen radu te skupštine.

Niš prvi grad koji ima softver u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine

„Novi softver će unaprediti efikasnost i transparentnost rada Skupštine Grada Niša, što će za rezultat imati i veće povrenje građana u rad te institucije“, rekao je njen predsednik Rade Rajković.

Novi softver će omogućiti da u svakom trenuktu bude poznat broj prisutnih odbornika, njihovi glasovi će biti elektronski brojani, a elektronski će biti vođena lista odbornika koji žele da se jave za reč.

„Time će biti skraćeno vreme trajanja skupštinskih sednica“, dodao je Rajković.

Podsetimo, odbornici Skupštine Grada Niša već dve godine imaju pristup dokumentima u elektronskoj formi što predstavlja uštedu u štampanju materijala od preko dva miliona dinara godišnje.

„Stari tableti ostaju, ali oni ne mogu da podrže rad novog softvera. Niš je prvi grad koji je dobio softver urađen u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine“, naglasio je Rajković.

On je istakao da će u naredne dve nedelje Skupštinska sala biti opremljena monitoring ekranima i računarima za predsedavajuće, a sredstva za tu namenu obezbediće grad Niš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име