Kulturno – umetnička manifestacija “Čuvari nasleđa” održaće se u Tvrđavi u Nišu od 4. do 7. jula, u organizaciji Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ iz Niša.

Stari zanati prilagođeni savremenom društvu

Četiri dana, od 10 do 20 sati Nišlije će moći da se upoznaju sa starim zanatima odnosno da razgovaraju sa zanatlijama i da vide kako ono izrađuju razne predmete.

“Svi koji dođu u Tvrđavu moći da se upoznaju sa načinom rada i veštinama zanatlija. Biće tu sapundžija, bombondžija, zatim ćurčija, grnčar, šnajder i mnogi drugi“, najavljuju iz Udruženja “Višnja”.

Cilj manifstacije je da se sačuva niško kulturno nasleđe i da mladi ljudi shvate značaj srpskog zantastva.

Interaktivne radionice zanatstva

U okviru manifestacije organizovaće se i interaktivne radionice u kojima će posetioci moći da sa zanatlijama se oprobaju u izradi raznih predmeta.

Radionice su planirane da budu svakog dana u terminu od 17 do 20 časova.

„Čuvari nasleđa“ u Tvrđavi od 4. jula do 7. jula
„Čuvari nasleđa“ u Tvrđavi od 4. jula do 7. jula

Poseban deo biće i za najmlađe sugrađane koje će biti animirani u šatoru sa drvenim kockama i saznati kako stolari izrađuju predemte od drveta.

“Biće deo u kome će deca slikati i pokazati svoj talenat. Slikaće flomasretima i slikarskim bojama“, dodaju organizatori.

Pokrovitelj manifestacije, koja je prodajno–humanitarnog karaktera, je Grad Niš, Sekretarijat za kulturu i informisanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde