Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će se promeniti režim rada medicinskih ustanova i da će se pregledati hitni slučajevi.

Infektivne klinike obezbeđuje Vojska Srbije, jer će najveći udar biti na bolnice koje se bave pacijentima zaraženim koronavirusom.

„Napravili smo plan i program koje će bolnice preuzimati pacijente ukoliko se njihov broj bude povećavao. Nećemo ih mešati, kada pacijent sa koronom jednom uđe, popunićemo tako celu bolnicu“, rekao je ministar.

Pored infektivne klinike u Nišu, bivša hirurgija KC Niš će se pretvoriti u bolnice za prijem pacijenata sa korona virusom ukoliko se broj obolelih bude povećavao.

U Beogradu to će biti Zemunska bolnica, a u Novom Sadu bolnica plućne bolesti.

Zdravstvene ustanove menjaju režim rada, produžen rok važenja elektronskih recepata za tri meseca

Takođe, domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu, a svim receptima se produžava se rok, rekao je Lončar.

Domovi zdravlja će izaći i sa novim brojevima telefona gde će lekari moći da stupe u kontakt s pacijentima. 

„Uvodimo i tri nove linije za psihološku podršku“, rekao je ministar.

Naveo je da će se operacije raditi samo kod životno ugroženih pacijenata, a da će one koje mogu da čekaju biti odložene, kao i kontrolni pregledi.

Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata, rekao je Lončar. 

Inkubacija, simptomi i prevencija

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. Studija objavljena u „Žurnalu Američkog medicinskog udruženja“ otkrila je novi dokaz da se virus može širiti asimptomatično. Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem.

Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Najbolja lična prevencija je često pranje ruku i dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je da će na listu mera preduzetih u borbi protiv korona virusa biti dodata i zabrana izvoza lekova.

Zabranjuje se izvoz lekova iz Srbije

„Po molbi i savetu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja zabranjujemo izvoz svih lekova u narednih 30 dana. Da vidimo koliko nam je potrebno.“ rekla je premijerka Srbije.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име