Gradonačelnik Niša Darko Bulatović primio je novopostavljenog ambasadora SAD u Srbiji Nj.E. Entonija Godfrija, koji je prvi put u Nišu.

Nema prepreka da se saradnja proširi u budućnosti u svim oblastima

Kao jedan od primera istaknut je projekat Novi Niš, koji realizuje američka kompanija Clean Earth Capital, i gde se, kako je rečeno, očekuje da do proleća bude uspešno okončana prva faza koja će omogućiti nastavak radova na stvaranju jednog potpuno novog dela Niša.

Gradonačelnik je Ambasadora Godfrija upoznao i sa potencijalima Niša u privrednom, obrazovnom i kulturnom segmentu, i predoćena su mu poslovanja, posebno u smislu privlačenja novih investitora kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, poput fabrike za preradu otpadnih voda u pitanju, i kada je reč o organizaciji i unapređenju rada institucija lokalne samouprave bitnih za funkcionisanje privrede.

Američki ambasador u poseti Nišu; Foto: Grad Niš
Američki ambasador u poseti Nišu; Foto: Grad Niš

Posebno je istaknut značaj obrazovnih sistema, od srednjih škola do Univerziteta, kao izvora stručnih kadrova koji Niš.

Na sastanku je istaknuta i važnost Američkog kutka koji je i prvi te vrste otvoren u Srbiji, i posebno naglašen značaj učešće Američke agencije za razvoj (USAID) u realizaciji brojnih razvojnih projekata u Nišu u prethodnih više decenija.

Gradonačelnik Bulaatović i Ambasador Godfri su se složili da je, na planu politike, izuzetno važan nastavak procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji u čemu Srbija ima podršku Amerike.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde