Volkswagen varao na EKO testu

Volkswagen varao na EKO testu

0
Podeli

Nemački Folksvagen (VW) priznao je da je čak 11 miliona njegovih automobila s pogonom na dizel širom sveta opremljeno posebnom vrstom motora koji mogu da lažiraju podatke o emisiji štetnih gasova, nakon što je pokrenuta globalna istraga zbog ovog skandala.

Zbog toga je ovaj gigant automobilske industrije izgubio trećinu tržišne vrednosti.

U saopštenju VW-a se, takođe, navodi da će u trećem kvartalu izdvojiti 6,5 milijardi evra za pokrivanje potencijalnih troškova proizašlih iz skandala, kao i da će morati da prilagodi svoje ciljeve profita za tekuću godinu, izveštava agencija Frans pres.

Zbog ovog saopštenja, akcije VW-a su na Frankfurtkoj berzi danas pale za dodatnih 20 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile 17 odsto vrednosti.

Američki mediji su izvestili danas da je američko ministarstvo pravde pokrenulo krivičnu istragu protiv Folksvagena, posle priznanja da je sistematski varao na testovima kojima su mereni rezultati zagađenja vazduha.

Iz Evropske unije, međutim, poručuju da je “još prerano za pokretanje evropske istrage protiv Folksvagena”, nakon otkrića u SAD.

Saopšteno je i da je kompanija u Sjedinjenim Državama prodala gotovo pola miliona automobila koje pogone sporni dizelaši i naloženo povlačenje ovih vozila sa tržišta te zemlje.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.