Više se ne krije: NATO nam generacije častio rakom

Više se ne krije: NATO nam generacije častio rakom

0
Podeli
Više se ne krije: NATO nam generacije častio rakom
NATO ne krije da je u Srbiji korišćen otrovni osiromašeni uranijum; Foto: tanjug.rs

Upotrebom osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja, naneta je dugoročna šteta Srbiji i građanima jer svake godine imamo porast broja obolelih od raka za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu. U prilog ovoj činjenici govore brojke na primeru obolelih u Kosovskoj Mitrovici, gde je 2011. registrovano njih 185, sledeće 225, a 2013. 250.

Više se ne krije: NATO nam generacije častio rakom
Svake godine broj obolelih od raka za četvrtinu veći – smatra se direktnom posledicom NATO bombardovanja Srbije: Foto: Youtube printskrin
Više se ne krije: NATO nam generacije častio rakom
Mapa-osiromasenog-uranijuma u Srbiji; Foto: nato.int

Zato su se ostvarile naše sumorne prognoze, izrečene još 2002, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije Zapadne vojne alijanse na SRJ izazvati epidemiju malignih oboljenja, ispostavile tačnim.

Ovim rečima dr Nebojša Srbljak, kardiolog u ZC u Kosovskoj Mitrovici i osnivač NVO “Milosrdni anđeo” koja se bavi podacima o broju obolelih od maligniteta na KiM, objašnjava za “Novosti” da su “oni koji su koristili osiromašeni uranijum morali da znaju kakve posledice izaziva”. Naš sagovornik naglašava da studija njegove organizacije, koja obuhvata period od dve godine pre i dve godine posle bombardovanja, jasno pokazuje da je porast broja obolelih od malignih bolesti posledica radioaktivnosti, a ne stresa i drugih loših životnih navika.

Setimo se primera Italije koja je obelodanila da su njihovi vojnici, koji su boravili na Kosmetu, ozračeni i da je povećan broj hematoloških oboljenja direktna posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom – kaže dr Srbljak. – Upravo italijanski vojnici u sastavu Kfora bili su raspoređeni tamo gde je najviše upotrebljavanja municija sa osiromašenim uranijumom, u Peći, Đakovici, na Košarama. Njihove porodice, koliko je meni poznato, dobile su odštetu.

Novosti, D.Zečević

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.