Večeras počinju Dani bugarskog filma

Večeras počinju Dani bugarskog filma

0
Podeli

Premijerom dokumentarnog filma „Zlatan Dudov“ i najgledanijeg bugarskog filma “Misija London”, u Niškom kulturnom centru u 18 sati i 30 minuta počinju „Dani bugarskog filma“. Ova manifestacija organizuje se povodom nacionalnog praznika Bugarske – 3. marta i „Baba Marte“, praznika koji nagoveštava dolazak proleća.

Manifestacija počinje u Maloj sali NKC-a u 18 sati 30 minuta , premijerom dokumentarnog filma „Zlatan Dudov“, koji tek što je izašao iz montaže.

Petar Videnov, novinar RTV Caribrod iz Dimitrovgrada, sa grupom svojih kolega, snimio je polučasovni dokumentarac o znamenitom sugrađaninu Zlatanu Dudovu koji se do sredine prošlog veka proslavio kao filmski režiser u Nemačkoj i zemljama Istočne Evrope.

Odmah nakon toga biće prikazan igrani film „Misija London“ iz 2010. godine, najgledaniji bugarski film u poslednjih dvadesetak godina. Snimljen je prema hit-romanu Aleka Popova, a glavni junak je novopostavljeni bugarski ambasador u Londonu koji na novom radnom mestu zatiče potpuno rasulo.

U sredu , 2. marta,u 18 i 30 biće prikazan film “Stranac” iz 2012. godine, a završnog dana manifestacije, 3. marta i film “Tilt” iz 2011.

Večeras počinju Dani bugarskog filma
Ukras “martenica”

Nakon poslednje projekcije, u holu NKC-a biće priređen i koktel povodom nacionalnog praznika Bugarske koji se obeležava od 1990. godine, kao Dan oslobođenja Bugarske od osmanske vladavine.

Uz poklanjanje martenica, malog ukrasa, napravljenog od belog i crvenog prediva, Zavičajno udruženje „Caribrod“, tradicionalno, obeležava i praznik “Baba Martu”, koji simbolično nagoveštava dolazak proleća. Običaj je da se martenica nosi od prvog do poslednjeg dana marta, odnosno do trenutka kada se prvi put vide vesnici proleća – procvetalo drvo, lasta ili roda.

Manifestaciju organizuju NKC, Konzulat Republike Bugarske u Srbiji i Zavičajno udruženje „Caribrod“ iz Niša, a ulaz je slobodan.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.