U Nišu obeležen Dan borbe protiv osteoporoze

U Nišu obeležen Dan borbe protiv osteoporoze

0
Podeli

Povodom Svetskog dana borbe protiv osteoporoze Nišlije su u centru grada mogle da razgovaraju sa stručnjacima Instituta “Niška Banja” o ovoj bolesti i tome kako je mogu sprečiti. Lekari instituta su i testirali građane odnosno procenjivali rizike za oboljevanje od osteoporoze i savetovali ih o zdravoj ishrani.

osteoporoza2

Oko 400.000 ljudi u Srbiji boluje od osteoporoze, oboljenja u kojem dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive i krte.

U najvećem broju slučajeva bolest je uslovljena genetskim nasleđem. Analize pokazuju da svaka treća žena posle 50. godine već ima ili će imati ovo oboljenje, kao I da će trećina njih doživeti prelom kostiju. Najčešće je reč o prelomima kuka ili kičmenog stuba. Lekari upozoravaju da je za zdrave kosti potrebno voditi računa o pravilnoj ishrani i baviti se sportom. Neodgovornost prema sopstvenom telu u mladosti utiče na stanje kostiju, čime se povećava rizik obolevanja od osteoporoze u drugoj polovini života.

Pretpostavlja se da 30 do 50 odsto žena starijih od 65 godina oboli od osteoporoze. Kostima štete loše životne navike koje potencijalno dovode do slabljenja koštane mase itime povećavaju opasnost od preloma. To su pre svega fizička neaktivnost i sedenje, nedovoljno unošenje kalcijuma i vitamina D, neuhranjenost i naglo gubljenje telesne mase koje prouzrokuje slabljenje kostiju, konzumiranje cigareta koje dovode do slabljenja kostiju u starijem dobu, prekomeran unos alkohola i rigorozne dijete kod aktivnih mladih sportista.

Međunarodno udruženje za osteoporozu saopštilo je da postoje tri ključna saveta kako bi se sačuvale zdrave i dugovečne kosti. Neophodno je bavljenje fizičkim aktivnostimaza održavanje dobre forme, pre svega se savetuje pešačenje, šetnja, odlazak naneki sport i posvećivanje vežbama istezanja mišića.

Savetuje se i uravnotežen unos kalcijuma i proteina, što uvećava pozitivne efekte fizičke aktivnosti, jer je kalcijum od vitalnog značaja za održavanje jakih i zdravih kostiju, ali i uzimanje dovoljne količine vitamina D. Na osnovu skorašnje analize pet kliničkih studija, oralna nadoknada vitamina D u dozi od 700 do 800 internacionalnih jedinica dnevno smanjila je rizik od fraktura kuka i ostalih nevertebralnih preloma kod žena starosti preko 60 godina. Na raspolaganju je vrlo ograničen broj namirnica koje sadrže manju količinu vitamina D, a to su masne ribe, uključujući losos, jaja i pojedine vrste divljih pečuraka.

Osteoporoza se javlja kod žena u postmenopauzi, kada dolazi do pada nivoa ženskih hormona. Kod muškaraca se u manjem broju javlja oboljenje, tek posle 60 godine. Zabrinjavajuće je da 20 odsto preloma ima smrtni ishod. U 80 odsto slučajeva žene koje dožive prelom kuka trajno su onesposobljene za obavljanje svakodnevnih životnih poslova.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.