U Nišu intimno za Novu godinu: Cupkanje u mraku i džibra na...

U Nišu intimno za Novu godinu: Cupkanje u mraku i džibra na točenje

1
Podeli

Dok su Beograd, Novi Sad i mnogi manji gradovi zasijali u punom prazničnom svetlu i šarenilu, čekajući sniženja, žurke, pompu i najluđu noć, u Nišu – i dalje mrak. Preciznije, zore nema ni u naznakama, a da se nekom ne bi učinilo da će se ova priča u startu pretvoriti u uobičajenu „kuknjavu“ tužnih južnjaka, odmah se ograđujemo o tvrdnju da Beograd uzima sve, a nama ostavlja samo mrvice. Jer, ispostavilo se, potpuno smo sami krivi za to što nemamo ni regularnu rasvetu u mnogim ulicama, a kamoli novogodišnju i nije nam centralno, niti beogradsko rukovodstvo krivo za činjenicu da su nam komunalna preduzeća kolabirala.

U Nišu intimno za Novu godinu: Cupkanje u mraku i džibra na točenje
I Kragujevac spreman za Novu godinu; foto: Z.Petrović

Novogodišnji mrak, iako je več skoro polovina decembra, ovde ima višestruki značaj. Ali i simboliku: Nišku novogodišnju rasvetu, prilično dostrajalu i odavno oskudnu, na ista mesta i uvek na isti način postavljaju radnici JKP Gorica. Na poslednjoj sednici ovdašnje skupštine, taj sektor je prebačen u Parking-servis, kako bi se sanirala blokada Gorice. Radnici, meeđutim, tvrde da i dalje čekaju na rešenje i naravno, ne primaju platu. Neki iz administracije jesu prešli, kažu monteri, ali oni koji sijalice popravljaju i „kače“, naravno, još nisu. Vozila su im, kažu, i dalje neregistrovana pa se stiče utisak da bi dinamikom kojom se rešavaju problemi u komunalnom sektoru, Niš novogodišnje svetlosno šarenilo mogao da dobije za Uskrs. A što i da ne, kada ćemo „za promenu“ ove godine (ponovo) imati doček uz najjeftinije „niške snage“ i to (čak) na tri lokacije – Trgu kralja Milana, amifiteatru na keju i Parku svetog Save. Biće intimnije – Nišlije zabavljaju Nišlije i to u tmini, da se ne vidi ko pije najjeftiniju „džibru“ kupljenu na točenje.

U Nišu intimno za Novu godinu: Cupkanje u mraku i džibra na točenje
Novi Sad; foto: A.Milutinović

U nedeljama za nama, srpska i vojvođanska prestonica zanavljale su novogodišnju rasvetu, a za Beograd je sam predsednik državne vlade najavljivao mnogo više novca nego ranije. To je tako ne zato što nam je vlast centralistička i brine samo o gradu gde je najveća koncentracija glasača, već da bi oni koji imaju tu sreću da u prestonici žive ili da tamo bar dočekaju Godinu Boljitka 2016-tu – bili deo globalne praznične groznice.

Ni jedan Nišlija neće vam reći da mu to nije zasmetalo ali, takođe, ni jedan Nišlija zbog toga – nije uradio baš ništa. Naročito oni od kojih se to očekuje – „prvi među jednakima“ – rukovodioci Grada Niša. Ni jedno saopštenje prema Beogradu, ni jedan simbol da nam mračne ulice ne prijaju, makar u ime naroda tj. da istome zamažu oči. U mraku je, takođe, protekao i protest sugrađana koji žele da ih toplana ne primorava da koriste njene usluge i koji smatraju da lokalni Parking-servis bahato reketira vozače.

I neko će možda i s pravom reći – „da su nam ukrasi najveći problem, od šećera bismo ih pravili“. Ali – setite se, ni šećera nema. Zato ćemo po hleb i igre 31. 12. morati svi u Beograd. Pred Skupštinu. Na doček, naravno.

Milan Stojanović #ličnoonline

1 komentar

  1. A šta očekujete od ovih bahatih seljačina i primitivaca iz gradske vlasti koji su zaseli u svoje foteljice došavši iz svojih mračnih vukojebina pa sada misle da je sada to normalno !? Bitno je da su se početkom godine slikali sa Bregovićem čiji su koncert od 80.000 evra platile nišlije ! I ne znam da li ima svrhe da više bilo šta pišem, mračni Niš je prava slika stanja u ovom gradu jer on je u mrklom mraku po svakom pitanju pa i bukvalnom, jer mrak je i u centru grada kada nisu novogodišnji i Božićni praznici, o ostalim delovima grada da ne govorimo ! Na žalost ti i takvi držaće nas bar još neko vreme u tami jer dok je rural koji glasa za njih sa logikom “dobro je dok imamo struje u svojim kućama” za njih nema mraka !

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.