Trgovci vraćaju novac samo uz pretnju inspekcijom

Trgovci vraćaju novac samo uz pretnju inspekcijom

0
Podeli

Da li znate svoja potrošačka prava? Zakon jasno predviđa u kojim situacijama prodavac mora da vrati naplaćenu sumu, ali mnogi to vešto izbegavaju.

Trgovci vraćaju novac samo uz pretnju inspekcijom
Trgovci vraćaju novac samo uz pretnju inspekcijom

Ni dve godine od donošenja novog Zakona o zaštiti potrošača očigledno nisu bile dovoljne da se neke njegove odredbe primene i u praksi. Pitanje vraćanja novca u slučaju raskida ugovora ili nekog drugog „nesporazuma” između kupca i trgovca i dalje je najčešći problem sa kojim se potrošači suočavaju. Iako propisi precizno definišu situacije u kojima nema dileme da trgovac mora da vrati naplaćenu sumu, mnogi od njih i dalje se oglušuju, zbog čega se i broj žalbi koje stižu u organizacije za zaštitu potrošača stalno povećava.

– Štiteći svoje ekonomske interese, trgovci na sve načine izbegavaju svoje zakonske obaveze i kada je reč o vraćanju novca često tumače zakon na način koji njima odgovora. Imamo primer firme koja na  reklamacionom listu predviđa „povraćaj novca” tek u slučaju da opravka ili zamena nisu moguće, što nije u skladu sa zakonom i zbog čega će naša organizacija u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija uskoro pokrenuti inicijativu za zaštitu kolektivnog interesa potrošača, kaže Mladen Alfirović, pravni savetnik NOPS-a.

Uložili ste reklamaciju i ona je usvojena. Međutim, prodavac nema robu iste vrste, niti može da je popravi. I u tom slučaju trebalo bi da vam vrati novac. Bez obzira na to da li je u međuvremenu roba pojeftinila ili poskupela, vi prodavcu vraćate robu, a on vama iznos koji ste platili prilikom kupovine – bez obzira na trenutnu cenu.

Po Zakonu o zaštiti potrošača kupac ima pravo na povraćaj novca u nekoliko slučajeva. Najpre, u roku od 14 dana kada odustane od ugovora zaključenog na daljinu, odnosno van poslovnih prostorija (kupovina putem interneta), i to bez navođenja razloga i dodatnih troškova.

– Ukoliko izjavi da odustaje od ugovora, smatra se da on nije ni zaključen, te je trgovac u obavezi da bez odlaganja izvrši povraćaj novca, uključujući i troškove isporuke u roku od dve nedelje od dana kada je primio od potrošača zahtev za raskid ugovora. Trgovac može da odloži vraćanje novca dok ne dobije robu koja se vraća ili dokaz od potrošača da je robu poslao trgovcu. Važno je znati i to da je trgovac u obavezi da prilikom povraćaja novca koristi ista sredstva plaćanja koja je potrošač koristio u transakciji, kažu u Sektoru za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine.

Zakon propisuje jedno, a u praksi se dešava sasvim nešto drugo. Ipak, važno je da znaju da novac mogu da traže i u slučaju da prodavac ne isporuči robu u ugovorenom roku. To se odnosi na transakcije u kojima je kupac pre zaključenja ugovora obavestio prodavca da je isporuka na određeni dan za njega značajna. Ugovor se, u ovom slučaju, raskida po zakonu i sledi vraćanje novca u roku od tri dana.

– Treći slučaj u kome građani imaju pravo da dobiju novac nazad jeste nesaobraznost robe, što se u praksi i najčešće dešava. To su situacije kada se dogodi da roba koju je kupac platio, izabrao ili mu je trgovac pokazao nije saobrazna ugovoru ni opisu, kao ni po svojstvima koja ima. Ukoliko se to dogodi u prvih šest meseci od kupovine, potrošač bira da li će menjati robu, tražiti umanjenje cene ili vraćanje novca – kažu u ministarstvu.

Inače, u roku od dve godine od dana kupovine potrošač ima pravo da zahteva povraćaj novca u slučaju da popravka ili zamena nisu moguće u primerenom roku ili uopšte.

Izvor: Politika

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.