Stop progonu lutalica, krivične prijave za podstrekače

Stop progonu lutalica, krivične prijave za podstrekače

0
Podeli
Stop progonu lutalica, krivične prijave za podstrekače
Stop progonu pasa lutalica; Foto: facebook

Nekoliko desetina ljubitelja životinja iz nekoliko gradskih udruženja okupilo se na centralnom trgu u Nišu u znak protesta zbog, kako kažu, hajke koja se vodi protiv pasa lutalica u tom gradu. Oni su apelovali na nadležne gradske službe i institucije da poštuju Zakon o dobrobiti životinja i spreče eutanaziju pasa lutalica.

Ljubitelji životinja plaše se da će psi koje je ovih dana uhvatila zoo služba JKP “Medijana” biti eutanizirani.

“Nerealno je optužiti sve životinje zbog toga što su jedan ili dva psa ujela nekoga”, rekla je Tamara Ilić, jedan od organizatora okupljanja na gradskom trgu.

Prema njenim rečima, ljubitelji životinja podneće tužbe protiv lica koja su pozvala Nišlije na hajku i linč napuštenih pasa.

Stop progonu lutalica, krivične prijave za podstrekače
Okupljeni poručili: Ne ubijajte pse, neka službe poštuju zakon! Foto; facebook

Svetlana Dejanović Avramović iz Društva za zaštitu životinja rekla je da bi problem napuštenih pasa u Nišu mogao da bude rešen donošenjem samo jedne gradske odluke.

“Potrebno je doneti odluku o dodatnom oporezivanju vlasnika koji izbacuju neželjene životinje na ulicu. Potrebno je takođe popisati sve vlasničke pse, jer jedini koji prave pse lutalice su vlasnici”, kazala je Svetlana Dejanović Avramović.

Ona je ukazala da vlasnici pasa masovno izbacuju pse na ulicu i ne koriste mogućnost besplatne sterilizacije, koju je obezbedilo Društvo za zaštitu životinja. Prema njenim rečima 80 do 90 odsto pasa na niškim ulicama čine psi koje su vlasnici napustili.

Problem velikog broja pasa lutalica u Nišu je ovih dana postao ponovo aktuelan pošto je čopor pasa na Starom groblju u sredu izujedao stariju ženu, a juče studentkinju.

TV N1

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.