Srbija: Broj psihičkih poremećaja u porastu

Srbija: Broj psihičkih poremećaja u porastu

1
Podeli

U Srbiji je u porastu broj psihičkih poremećaja izazvanih stresom, što je posledica događaja kojima je stanovništvo bilo izloženo u poslednjoj deceniji 20. veka – ratova u regionu, hiperinflacije, sankcija, NATO bombardovanja, socijalne tranzicije, finansijske krize i visoke stope nezaposlenosti, zaključeno je povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, a koji je obeležen i u Nišu.

depresija

Depresija, broj samoubistava, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, psihosomatski poremećaji, delinkvencija i nasilje u ekstremnom su porastu, upozoravaju stručnjaci.

Prema broju samoubistava – 19 na 100.000 stanovnika – Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, uzroci su u više od 90 odsto slučajeva, tvrde stručnjaci.

Jedan od najvećih problema u Srbiji sa psihičkim poremećajima i bolestima je što okruženje, pa i institucije, ne uzimaju za ozbiljno neke naznake da čovek psihički nije dobro.

Iako većina psihičkih poremećaja ugrožava samo obolele i njihov lični život, postoje slučajevi kada su oboleli nasilni i predstavljaju pretnju po druge. Zvanične statistike ukazuju da većinu teških krivičnih dela počine osobe sa psihopatskim poremećajem.

Najmonstruoznija ubistva u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci počinile su osobe za koje se ispostavilo da su lečeni psihijatrijski bolesnici ili da imaju psihički poremećaj, ali niko do tada nije verovao da su sposobne da počine zločin.

Goran Alfirović, koji se u junu, posle četvoročasovne drame, ubio pucajući sebi u glavu u svojoj kući u Batajnici, bio je dugogodišnji psihički bolesnik. Pre samoubistva on je izbo nožem svog dedu, pokušao da povredi oca, a zatim je odbio da se preda policiji.

Nikola Radosavljević krajem jula u selu Jabukovac za samo deset minuta hicima iz puške ubio je devetoro ljudi, a dvoje ranio. Lekari su konstatovali da pati od akutne paranoidne psihoze. Dobio je lekove, koje je, misleći da mu je bolje, prestao da uzima.

Za psihički obolele nasilje i pretnja samo su način da dođu do onog što žele, kao i da prevaziđu trenutnu ljutnju, bes, frustriranost, pa i depresiju, objašnjavaju stručnjaci.

Oni su najčešće potpuno ravnodušni prema tome kakve posledice njihovo ponašanje ostavlja na žrtvi.

5tibetanaca

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da u svetu od neke vrste mentalnog poremećaja trenutno boluje oko 450 miliona ljudi, a svaka četvrta osoba će tokom života doživeti neki mentalni poremećaj ili poremećaj ponašanja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je 1999. bilo 271.944 slučaja mentalnih bolesti, a 2002. 309.281 slučaj.

1 komentar

  1. Iako je namera da ukaze na realan problem, tekst stigmatizuje osobe sa poremecajima mentalnog zdravlja izvrcuci cinjenice – kada se procetualno uporede ubistva pocinjena od “normalne” populacije sa ubistvima pocinjenim od strane osoba sa mentalnim poremecajem, razlika je zastrasujuca. Plasite se “normalnih”, a ne ” ludih”,

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.