Slalom po niškim trotoarima: Profit bitniji čak i od beba u kolicima

Slalom po niškim trotoarima: Profit bitniji čak i od beba u kolicima

0
Podeli

U Nišu je profit bitniji čak i od beba u kolicima? U Ulici Sime Matavulja, koja sa leve obale Nišave spaja Železnički most sa mostom kod nekadašnjeg grčkog konzulata, mesta za parkiranje su u nekim delovima iscrtana tako da pešacima ne ostaje zakonom predviđenih 1,60 metara za prolazak. Na jednom mestu je, na sred ionako uskog prostora za hodanje, postavljen i električni stub, tako da roditelj koji vozi bebu u kolicima ili ne daj Bože blizance ili trojke – svakako ne bi mogao da prođe, odnosno, morao bi kolovozom da obiđe parkirano vozilo!

Slalom po niškim trotoarima: Profit bitniji čak i od beba u kolicima
Ulica Sime Matavulja: Nagrada za roditelje sa bebom koji uspešno prođu; Foto: Novinari online

Ovo nije usamljen slučaj nebrige o bezbednosti pešaka u Nišu koji direktno „ide na račun“ lokalnom Parking servisu, javno-komunalnom preduzeću osnovanom od strane lokalne samouprave da uvede red na trotoare i kolovoze najprometnijih ulica.

Nišlije se, međutim, slažu u jednom:

Čitav uži i širi centar grada je „ištraftan“ parking-mestima i to vrlo često na „čudne načine“ (prilaz Ulice 9. Brigade) ali i tamo gde uopšte nema razloga za naplatu i „rasterećenje“ (primer je upravo ulica Sime Matavulja pored „Šivare“). A, slobodnih mesta i dalje nema tamo gde su ljudima najpotrebnija. Sistem je uređen tako da je opšti utisak vlasnika automobila da je Parking-servis s pravom prozvan „gradskom mašinom za punjenje budžeta“ i finansiranje visokih funkcionerskih plata u javnom sektoru grada.

Slalom po niškim trotoarima: Profit bitniji čak i od beba u kolicima
Gde god nađeš zgodno mesto – tu parking posadi; Foto: Novinari online

Jedan od lokalnih političara, po funkciji zamenik gradonačelnika je čak i sam priznao u svom televizijskom nastupu da JKP Parking servis krši zakon jer mesta obeležava tako da za prolaz pešaka ne ostavlja predviđenih 1,60 metara i kao primer naveo gornji deo Ulice cara Dušana u Nišu! Podsetimo se šta kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja na ovu temu, u članu 66, stavu 13, u kome se navodi da je parkiranje dozvoljeno:

“… ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza”.

Slalom po niškim trotoarima: Profit bitniji čak i od beba u kolicima
Samo nek’ se puni budzet! Foto: Novinari online

Kako onda jedno javno-komunalno preduzeće sebi sme dozvoliti takav luksuz da pešacima ostavlja manje I to još s banderom na sredini? Šta radi Komunalna policija u pauzama između rasterivanja uličnih svirača i legitimisanja ljudi bez autobuskih karata? Da li je javni upošljenik koji je radio na isrtavanju parkinga u Ulici Sime Matavulja u Nišu bio slep?

                                                                                                                            M.Stojanović

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.