Redak toksički sindrom ubio malu Juliju

Redak toksički sindrom ubio malu Juliju

0
Podeli
Uzrok smrti devojčice preminule na putu do bolnice u Nišu – streptokokni toksični šok sindrom, koji može da se javi kao izuzetno retka komplikacija varičele. Proglašena epidemija u vrtiću Zvončići koji je nesrećno dete pohađalo.

Redak toksički sindrom ubio malu Juliju
Vrtić u koji je išla preminula devojčica; Foto: vesti.rs

Institut za javno zdravlje Niš, niški Klinički centar i Dečija interna klinika, saopštili su danas uzrok smrti Julije Sretić (4), koja je preminula u utorak. Kako su naveli, deca iz neposrednog okruženja preminule devojčice u utorak treba da prime profilaktičku dozu antibiotika u trajanju od jednog do pet dana, uz konsultaciju sa pedijatrijskom službom Doma zdravlja.

Na osnovu svih analiza sa kolegama iz Instituta za javno zdravlje Niš i Dečije interne klinike zaključuje se da nema mesta panici, odnosno da se radi o vrlo retkoj komplikaciji i da je stanje pod kontrolom, navedeno je u saopštenju.

Epidemija u Zvončićima

U vrtiću “Zvončići” u Nišu proglašena je epidemija ovčijih boginja – varičele. To je urađeno na osnovu analiza Doma zdravlja koje su obavljene posle smrti četvorogodišnje devojčice koja je pohađala taj vrtić.

Virus varičele, odnosno ovčijih boginja, ima devetoro dece, a epidemija je prijavljena Institutu za javno zdravlje u Nišu i kako je saopšteno – preduzete su neophodne mere.

Promenjeni propisi usporili reakciju nadležnih!

Načelnica Higijensko-epidemiološkog odeljenja niškog Doma zdravlja Svetlana Kostić, kaže da su raniji propisi omogućavali da mnogo brže bude otkrivena epidemija varičele. “Ranije su oboleli mališani evidentirani po imenu i prezimenu, kao i po vrtiću ili školi koju pohadjaju. Sada propisi nalažu da zdravstvene ustanove samo brojčano prikazuju broj obolelih”, istakla je Kostić.

Osim provere zdravstvenog stanja dece, u vrtiću je urađena i dezinfekcija. Milorad Jerkan, direktor ovdašnjeg Doma zdravlja, istakao je da su preduzete sve mere, a testirana su sva deca iz vrtića ali i osoblje. Kod osmoro je, naglašava, potvrđen virus, a situacija se i dalje prati, prenele su “Večernje novosti”.

Vrtić “Zvončići” pohađa ukupno 247 mališana, a preminula devojčica od prošlog četvrtka, prema rečima direktora Predškolske ustanove “Pčelica” Zorana Jonića, nije pohađala vrtić jer je dobila boginje.

Usled komplikacija Julija je preminula 29. marta u kolima hitne pomoći.

(Mondo)

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.