REAGOVANJA: Za trombotest čekamo dva sata, lekar čeka stotog pacijenta

REAGOVANJA: Za trombotest čekamo dva sata, lekar čeka stotog pacijenta

2
Podeli

Odlukom koja je počela da važi prvog marta, Zavod za transfuziju krvi u Nišu ukinuo je redovne popodnevne smene u kojima se radi analiza krvi, takozvani trombotest. Vreme za ovu proceduru, kojoj se podvrgavaju stariji i teško bolesni pacijenti se tako, sa ranijih 15 – 20 minuta, produžilo na oko dva sata. Ova mera „racionalizacije“ izazvala je gužve i nezadovljstvo pacijenata, ali i veliki pritisak na zaposlene.

Radi kontrole i prevencije, trombotest moraju redovno da rade kardio – vaskularni bolesnici, mahom oni koji su preživeli moždani ili srčani udar. Ti pacijenti su prinuđeni da analize krvi rade jednom mesečno, ili čak češće, u zavisnosti od preporuke lekara. Procedura je relativno jednostavna i podrazumeva da medicinska sestra uzme uzorak krvi iz prsta, rezultat je gotov za samo nekoliko minuta, a zatim pacijent ide kod specijaliste koji u karton upisuje šemu po kojoj bolesnik svakodnevno uzima lek.

Pre prvog marta kompletnu proceduru bilo je moguće završiti za najviše 20 minuta, jer je Zavod za transfuziju krvi radio u dve smene. Odlukom, koju je potpisala direktorka ove ustanove, sada se trombotest može kontrolisati svakim radnim danom, ali samo do 14 sati. Ponedeljak i četvrtak ostali su jedini dani kada se analiza može uraditi i popodne.

REAGOVANJA: Za trombotest čekamo dva sata, lekar čeka stotog pacijenta
Sto trombotestova za tri i po sata; Foto: Novinari online

Ljudi, koje smo zatekli u čekaonici Zavoda za transfuziju krvi u popodnevnoj smeni, kažu da tokom prepodneva najčešće nema ni dovoljno stolica za pacijente, a da je vrlo često red i ispred vrata ustanove. Oni svedoče da se pre nekoliko dana desilo i nesrećni slučaj, kada je pacijentkinja sa ugrađenim pejsmejkerom preminula čekajući da joj se uradi trombotest.

Dodatni razlog za nezadovoljstvo je i to što su u pitanju stari ljudi, koji ne mogu dugo ni da stoje, ni da sede. Oni najčešće dolaze u pratnji članova porodice, jer su većinom i teško pokretljivi.

REAGOVANJA: Za trombotest čekamo dva sata, lekar čeka stotog pacijenta
Nezadovoljni pacijenti; Foto: Novinari online

Bojan Jovanović, već dve godine dovodi bolesnog dedu na trombotest i nije krio nezadovoljstvo novim radnim vremenom, gužvom i čekanjem koje se rasteglo na skoro dva sata.

“I dedi i meni više odgovara da dođemo popodne i nikada nismo ovako dugo čekali, jer su zaposleni prilično brzi i efikasni, pa je uzimanje krvi i poseta lekaru trajala najviše 20 minuta. Deda je bolestan i svako čekanje mu je teško, ne znam zašto su promenili radno vreme. Svi ovi ljudi su lošeg zdravstvenog stanja, stari su i nehumano je da se muče kada je sam proces relativno kratkotrajan,” rekao je Jovanović za portal Novinari online.

Popodnevna smena koja počinje u 13 sati i 30 minuta je, otprilike tri i po sata kasnije, trombotest uradila stotom pacijentu. To praktično znači da je i dežurni lekar – specijalista do tog vremena primio i napisao terapiju za stotinu pacijenata. Time se, neminovno, nametnulo najvažnije pitanje: kakav kvalitet zdravstvene usluge može da pruži lekar, ako je prinuđen da za samo nekoliko sati zbrine stotinu pacijenata?!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Olivera Sašek Radulović

2 Komentari

  1. Ovo Dr Perisic i ministar treba da procitaju jer su Dr Knezevic direktoeku, podrzali u svim nestrucnim postipcima.I krivicnu prijavu tolerisu. A pacijenti? I onako. Morada se umre.

  2. Већ потврђена пракса-разбуцаш оно што ваља да не буде да ништа ниси урадио! Та трансфузија је жива брука и срамота за овај град,мало мало па неки пропуст код њих.Видим на папиру на слици да је и даље директорка та др Кнежевић.После оне погрешне трансфузије ово јој је изгледа најбољи потез!Јадни пацијенти.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.