Protest zbog nastavnika OŠ „Ćele kula“

Protest zbog nastavnika OŠ „Ćele kula“

0
Podeli

Dvadesetak roditelja osnovaca škole “Ćele kula” sa nastavnicima je protestovalo ispred sedišta niške Ispekcije rada, posle odluke da se na posao vrati nastavnik Ljubiša Dinić koji je, kako je navedeno u obrazloženju, zbog psihičkog nasilja nad direktorkom, dobio otkaz. I dok zakonski zastupnici škole tvrde da ovaj organ nije nadležan da donese ovakvu odluku, jer je sudski postupak u toku, u Inspekciji ove navode demantuju.

Protest zbog nastavnika OŠ „Ćele kula“
Foto: Novosti

Zoran Mitić, advokat škole, navodi da je nastavniku matematike i informatike, posle dvomesečnog disciplinskog postupka, u aprilu izrečena mera prestanka radnog odnosa zbog psihičkog nasilja. U međuvremenu je on sudski zatražio poništenje ovog rešenja, i taj postupak je u toku. Međutim, istovremeno se obratio i Inspekciji rada, koja je otpuštenog nastavnika vratila na posao. To je izazvalo revolt kolega ali i roditelja.

– Ne želimo da on uči našu decu, jer i prethodne generacije nije ničemu naučio. Zbog njegovog ponašanja roditelji više ne žele da upisuju svoju decu u školu – ističe besno Goran Savić, jedan od roditelja.

– Mi smo postupak sproveli po zakonu, obavestili sve nadležne institucije i želimo da se sve ovo okonča jer je taj kolega i ranije, godinama, pravio probleme i nama kolegama i direktorima škole – ispričao je Bratislav Stojanović, predsednik školskog odbora.

Advokatski tim škole tvrdi da je postupak inspektorke rada u koliziji sa Zakonom o obrazovanju i da je poništenje rešenja o otkazu doneto van zakonom prediđenog roka od mesec dana.

DINIĆ: PROTIV MENE SE VODI HAJKA

– TO su laži jer ja nikoga nisam ugrozio, a za ono što sam izrekao ja sam platio, mada i tada nisam nikome “ozbiljno” pretio.

Ovo što se sada događa samo je vid revanšizma direktorke, jer prošle godine nisam želeo da se priključim štrajku, i od tada kreću moje muke – jada se Ljubiša Dinić, otpušteni nastavnik.

INSPEKCIJA RADA: NADLEŽNI SMO 

Ovde je reč o prestanku radnog odnosa, i svakako da je naša služba nadležna za ove postupke i razmatranje takvih rešenja. Mi imamo to pravo, a kada odluka suda postane pravosnažna ona će se i poštovati – izjavila je za “Novosti” Milica Kitanović Ljujić, načelnica Inspekcije rada u Nišu.

– Oni su zaduženi da brinu o povredama prava zaposlenog roka, što ovde nije slučaj, tako da o tome treba da odlučuje jedino sud – tvrdi Zoran Mitić, advokat.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.