Protest novinara 11. januara

Protest novinara 11. januara

0
Podeli

Novinari okupljeni u Inicijativi “Novinari ne kleče” pozvali su sve građane Srbije da im se 11. januara pridruže u protestima u cilju odbrane prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima državnih funkcionera.

Treće protestno okupljanje medijskih profesionalaca pod nazivom “Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?” organizovaće se 11. januara 2016. godine u 19 sati, u najmanje 11 gradova širom Srbije.

Mi, novinari i novinarke, tražimo da nam se omogući da objektivno i pravovremeno informišemo građane o svim pitanjima koja su za njih značajna i na taj način kontrolišemo rad organa javne vlasti, stoji u saopštenju.

Protest novinara 11. januara
Sa protesta u Nišu; foto: arhiva

Kako se ističe, iako je svaka vlast u Srbiji pokušavala da stavi medije pod svoju kontrolu, tek u proteklih desetak godina su, pod pritiskom političara i finansijskih moćnika, objektivni i kritični mediji i novinari dovedeni na ivicu opstanka.

Odgovornost za to snose i vlasnici i menadžment medija, koji su lako podlegli tim pritiscima iz sopstvenih interesa.

Veliki deo snosimo i mi sami, jer se svemu tome nismo na vreme pružili dovoljno snažan otpor, dodaje se u saopštenju.

Sada to hoćemo da promenimo. Ovaj protest nije samo naša stvar, navode novinari, tražeći podršku građana.

Povod za protest je komentar koji je novinarki Zlatiji Labović uputio Bratislav Gašić.

Smena Gašića sa mesta ministra odbrane bio je i ostaje naš jedini zahtev upućen vlastima u ovom trenutku, ali to vidimo samo kao prvi korak, posle kojeg ćemo nastaviti borbu za odgovarajuće mesto i ulogu novinarstva u društvu, kao i za ravnopravan tretman žena, poručuju u saopštenju.

U Proglasu novinari zahtevaju od predsednika Vlade Aleksandra Vučića da smesta, bez odlaganja, izgovora i opstrukcija, uputi Narodnoj skupštini predlog za razrešenje Bratislava Gašića i podsećaju da je on još 7. decembra obećao da će to učiniti.

Od Vučića se traži da iskoristi položaj predsednika Srpske napredne stranke (SNS) da utiče na poslanike SNS da za takav predlog glasaju.

Pohvale koje premijer upućuje Bratislavu Gašiću i najave njegovog skorog povratka u politički život možemo da shvatimo samo kao odobravanje Gašićevog prostačkog postupka, navodi se u saopštenju.

Novinari zahtevaju da se ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac obrati javnosti i objasni šta je do sada učinio da Gašić snosi posledice ovakvog postupka prema novinarki.

Kako se navodi, Tasovac je dužan i da položi račune šta je uopšte učinio, kao ministar informisanja, da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad.

Poverenica da reaguje na uvredu i upotrebi sva zakonska sredstva

Traži se i da poverenica za ravnopravnost Brankica Janković upotrebi sva zakonska sredstva koja joj stoje na raspolaganju da pozove Bratislava Gašića na odgovornost zbog uvrede koju je naneo svim ženama, jer jedna verbalna reakcija poverenice nije dovoljna.

Zahtev novinara je da potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović obavesti javnost o koracima koje je, kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, preduzela da bi stekla uvid u stanju rodne ravnopravnosti u resoru koji vodi Bratislav Gašić, kao i u njegovoj komunikaciji sa javnošću, budući da postoje jasni dokazi o njegovim seksističkim stavovima.

U Proglasu novinari pozivaju poltičare i državne funkcionere da se uzdrže od pritisaka i pokušaja uticaja na uređivačku politiku, kao i da ubuduće budu otvoreni za novinarska pitanja i da na njih odgovaraju bez odlaganja.

Mediji ne služe za nihovu ličnu promociju, već su kanal preko kojeg oni svakodnevno treba građanima da polažu račune o svom radu, ističe se u Proglasu.

Pozivaju se vlasnici, menadžeri i urednici medija da se odupru pritiscima i uticajima, da od njih zaštite svoje zaposlene i da im omoguće minimum egzistencije i poštovanje zakonom predviđenih radnih prava.

Novinari naglašavaju da odbijaju podršku političara i stranaka, kao i svaki pokušaj povezivanja novinarskog protesta sa bilo kojom političkom partijom.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.