Prosvetari najavili novi štrajk upozorenja

Prosvetari najavili novi štrajk upozorenja

0
Podeli

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su za 28. oktobar štrajk upozorenja zbog toga što, kako se navodi, nadležno Ministarstvo nije ispunilo obećanja.

Prazna učionica

Ukoliko se do navedenog datuma njihovi zahtevi ne ispune, neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, navedeno je u saopštenju.

Štrajku upozorenja pridružiće se i niški prosvetari, potvrdila je za portal Novinari Online predsednica gradskog odbora Samostalnog sindikata obrazovanja u Nišu Zorica Kitanović.

“Imali smo sastanak na kome je odličeno da se pridružimo štrajku, jer ništa od onoga što je Ministarstvo prosvete obećalo nije ispunjeno. Neizvesno je kada će Zakon o platnim razredima biti donet. Osim toga, još nije isplaćena jednokratna pomoć zaposlenima u obrazovanju kao nadoknada za umanjenje plate, niti znamo kada će se to dogoditi i kolika će ta pomoć biti”, rekla je Kitanović.

Da podsetimo, štrajk prosvetnih radnika počeo je skraćenjem časova 17. novembra prošle godine, a njihovi glavni zahtevi bili su: izuzetće od smanjenja plata u javnom sektoru, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora i donešenje novog Zakon o obrazovanju. Iako je u aprilu ove godine štrajk prekinut potpisivanjem sporazuma sa Ministarstvom prosvete, u sindikatima kažu da još čekaju na ispunjenje zahteva iz tog dokumenta.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.